Tako je govorio pokojni Volton: Nikola Jokić kao Bob Dilan

NBA 28. maj 202411:54 0 komentara
Nikola Jokić, Bob Dilan
AP Photo/Charles Krupa, Howard Lipin via Guliver

Mnogi su ga nazivali „dobrim duhom NBA“. Da ga povrede nisu omele, bio bi jedan od najvećih košarkaša svih vremena, a uprkos povredama – postao je jedan od najvećih centara u istoriji lige. Bio je omiljena ličnost, zabavan stručni konsultant, posvećeni „dedhed“ i još mnogo toga...

Na parketu, pokojni Bil Volton bio je pravi-pravcati košarkaški inovator. Američki mediji preneli su vest da je u ponedeljak u 72. godini legendarni košarkaš preminuo, a ljubitelji košarke odmah su se setili.

On je predivan igrač koji igra umnu igru. Poseduje ono što je naizgled izgubljeno u modernom svetu – periferni vid. Kada hodate ulicom, vozite kola ili bicikl – zapanjujuće je koliko više nema perifernog vida. Međutim, Jokić je protivotrov mnogim našim problemima u svetu“, govorio je Volton u izjavi koju je dao za američki Atletik.

NAJČITANIJE NA SAJTU SPORT KLUBA

Radonjić neće da igra za Srbiju, dok je Piksi selektor

Nadal i Pariz – od zvižduka „glupe publike“ do obožavanja

Partizan boluje od raznih bolesti…

Najipresivnije od svega je to što je Voldon izjavu dao još 2018. godine, pre nego što je Somborac osvojio prvu od svoje tri MVP nagrade i postao NBA šampion. Zapravo, u trenutku objavljivanja teksta, Jokić nijednom nije bio čak ni Ol-star.

Povezano:

Kada vidite nekoga kao što su Nelson Mendela ili Martin Luter King junior ili Mahatma Gandi, nekoga ko vidi budućnost pre nego što to učini bilo ko drugi… Kada vidite nekoga ko zna gde treba da bude i gde želi da bude – to je Nikola Jokić. Radost počinje tamo gde se sebičnost završava. U igri koju je preuzelo neprestano driblanje u svoju ličnu korist, Jokić je pravi dah čistog vazduha. Sve je u njegovoj mašti. Gledati Jokića kako igra košarku je kao da gledate Boba Dilana kako smišlja pesmu“, slikovito je objasnio legendarni Bil Volton.

Bil Volton
AP Photo/Kyusung Gong via Guliver

Ko je bio Bil Volton?

Odeljak iz teksta „Istorija jokićizma u NBA“, objavljenog u martu 2021. godine

Smatralo se da će „Veliki Riđi“ biti jedan od najvećih košarkaša svih vremena pre nego što su se isprečile hronične povrede stopala i učinile ga duplo sporijim. Doduše, ni na svom vrhuncu nije bio preterano brz, ali je bio pakleno dobar košarkaš.

Bio je jedinstven jer je imao do tada neviđenu kombinaciju – mogli ste oko njegove zaštite obruča da gradite elitnu odbranu, ali i oko njegovog „njuha“ za pas da organizujete opasan napad. Bio je najbolji igrač Portlanda koji je 1977. osvojio svoju jedinu titulu u istoriji i nebo je za visokog hipika bilo granica. Predviđalo se da će u narednoj deceniji biti glavni konkurent Karimu za zvanje najboljeg centra lige, ali ga je zadesila beskrajna serija povreda.

Na kraju ne deluje da je Voltonu previše žao zbog toga što je mogao da ostvari bolju karijeru. Ovaj verni fan benda „Grejtful ded“ veoma je zabavan komentator, a može da bude ponosan i na svog sina Luka – trostrukog NBA šampiona (dvaput kao igrač Kobijevih Lejkersa, jednog kao asistent Stivu Keru u Golden Stejt Voriorsima).

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!