Topić neka ne brine: „Nije bitno ko si, već šta ćeš postati“

NBA 26. jun 202416:46 > 20:51 1 komentar
Starsport

Pred nama je prvi dvodnevni NBA draft, koji će biti održan 26. i 27. juna. Srbija će imati dvojicu predstavnika - Nikolu Topića (Crvena zvezda) i Nikolu Đurišića (Mega).

Ovogodišnji draft nema evidentog „dragulja“ – generacijskog talenta koji epohalno odskače od ostalih, baš kao što je to pre 12 meseci bio slučaj sa sada vedetom San Antonija Viktorom Vembenjamom.

Zato „nagrada“ u vidu odabira sa neke od prvih pozicija nije toliko vredna kao lani, ali bi baš Sparsi mogli da budu važni igrači, jer imaju i četvrti i osmi pik. Hoksi biraju prvi, a slede ih potom Vizardsi i Roketsi.

Na ruku im ide što, iako nije najjasnije ko će imati najblistaviju karijeru, postoji i veliki broj košarkaša koji bi mogli da zablistaju, stoga je donekle i nepoznanica kojim će redom biti selektirani.

POVEZANO:

Odabir igrača na draftu je dugoročna investicija, tako da su franšize spremne da ulože strpljenje i značajna sredstva kako bi „finalni proizvod“ bio što bolji – neki timovi čak i više nego ostali.

Zbog toga su posebno cenjeni najmlađi, a ove godine je izbor prilično raznovrsan – i košarkaški, kada govorimo o tipovima igrača, ali i po njihovom dosadašnjem razvojnom putu.

Ove sezone ste na kanalima Sport Kluba mogli da pratite čitavu NCAA sezonu i pregršt talenata koje nedri koledž košarka. Američki „rudnik zlata“ i ove godine ima paklenu konkurenciju – neki od najtalentovanijih košarkaša igrali su protekle sezone (ali i ranije u Evropi), dok se i sijaset perspektivnih momaka kalio u razvnojnoj Dži ligi.

Najbolje se kotiraju Francuzi – krilo Zakari Risaše, koji je ove sezone kao pozamljen igrač Asvela nastupao za Burg i centar Perta Aleks Sar. Po svemu sudeći, farncuski tandem će „okupirati“ prve dve pozicije.

Plejmejker Crvene Zvezde Nikola Topić je jedan od najcenjenijih igrača i tokom čitave sezone američki analitičari veruju da će biti izabran na veoma visokoj poziciji. Ono što mu, ipak, naročito ne ide u prilog jeste činjenica da je gotovo čitav prolećni deo sezone propustio zbog problema sa povredama.

Uprkos tome, Topić je unikat među konkurentima. Kao i uvek, najbrojniji su „prospekti“ iz NCAA konkurencije, a naročito su se istakli kombo-bek Kentakija Rid Šepard i centar dvostrukog uzastopnog šampiona Konektikata Donovan Klingan.

Najveći Topićevi konkurenti na poziciji organizatora igre su upravo Šepard, iako je to jedan od aspekata igre u kojima nije naročito impresivan, još jedan nekadašnji polaznik Kentakija Rob Dilingem, Stefon Kasl (takođe primarno bek) sa Konektikata, Djukov Džered Mekejn, Devin Karter (Providens) i Ajzea Kolijer sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Izuzetne partije pružali su i Tajler Kolek za Market, vođa Hjustona Džamal Šed i plejkmejker Konektikata Tristen Njuton, ali se očekuje da budu odabrani znatno kasnije.

Topić je u toj grupi igrača jedini „pravi organizator igre“ među plejmejkerima. Prednost plejmejkera Crvene Zvezde je ta što su njegove najveće vrline one koje bi bilo najteže naknadno savladati – inteligencija, pregled igre, zrelost… Ono što NBA skauti Nikoli zameraju su oscilacije pri šutu sa spoljnih pozicija, kao i nešto slabije atletske predispozicije.

Šepard primarno igra kao bek, ali zbog nešto nižeg rasta je „guran“ na poziciju jedan. Karakteriše ga izuzetan šut za tri poena i kontrola lopte, ali i znatno manje izražena moć anticipacije nego kod Topića. Pojedini skauti u NBA veruju da bi on mogao da ima i najuspešniju karijeru od svih igrača sa predstojećeg drafta – ali vlada i bojazan da bi evidentni nedostaci mogli da uzrokuju i suprotan epilog.

Đurišić je nastavio gde je stao u dresu Mege i svojim vrsnim partijama impresionirao i NBA skaute. Momak koji je pokupio brojna priznanja je u uvertiru pred draft na testiranjima ipresionirao i u igri i u atletskim disciplinama, pa postoji šansa da njegove ime bude prozvano i u prvoj rundi. Đurišić je minule sezone u ABA ligi beležio prosečno 15 poena, uz 2.8 skokova i 3.5 asistencija po utakmici.

FOTO: KK Mega

Zbog svega navedenog je za Topića (ali i ostale igrače) najbitnije da ih odabere franšiza u kojoj će dobiti pravu ulogu i priliku da se u potpunosti iskažu i napreduju. U košarci, kao i u ostalim životnim aspektima, sredina u kojoj se nađete i sposobnost aktera da u istoj „plivaju“ diktira uslove igre – u ovom slučaju način na koji će se karijere ovih atleta odvijati.

Neka im je sa srećom, naročito Topiću i Đurišiću.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare