Jovanović: Neki su govorili da nećemo osvojiti medalju

Reprezentacija 9. avg 201723:35 > 23:38
N1

Vlada Jovanović, selektor juniorske košarkaške reprezentacije Srbije koja je osvojila zlatnu medalju na prvenstvu Evrope, izjavio je u Novom danu da su ekipu koju je predvodio, zbog toga što ranije nije imala uspeha, u košarkaškim krugovima ocenili kao ekipu koja neće moći da osvoji medalju.

Moj glavni zadatak je bio da ih ubedim da poseduju kvalitet i da možemo da dođemo do pobedničkog postolja, pa i do zlata„, rekao je on.

Jovanović kaže da mu je ovo bila peta reprezentativna akcija, od toga jedna kao pomoćni trener.

Svaki put ulazim sa ogromnom energijom i voljom, volim da sam s tom decom. Samo je bilo pitanje da li ćemo za taj kratak period, 37 dana priprema i samo šest pripremnih utakmica, uspeti da se uigramo i pokažemo kvalitet“, rekao je on.

Dodaje da je znao da će stoga na početku turnira biti teško.

Ali takođe sam znao da ćemo se dizati tokom turnira, izvukli smo neke utakmice na karakter. Znao sam da imaju dovoljno karaktera da ne dozvole da ih jedna ekipa pobedi dva puta na prvenstvu“, rekao je Jovanović, aludirajući na pobedu nad Španijom u finalu od koje su izgubili u prvom meču na turniru.

Odgovarajući na pitanje o konstantnim uspesima košarkaša, Jovanović kaže da su razlozi i genetske predispozicije, ali i „istorija koja je bogata da nam ne da se nijednog trenutka opustimo kako bi opravdali prethodne generacije“.

Vulikić: Ključna polufinalna utakmica

Juniorski reprezentativac Vuk Vulikić kaže da je osvajanje zlata sjajan osećaj, ali da igrači još nisu svesni uspeha koji su postigli.

Naša zemlja ima ima veliku istoriju što se tiče košarke, završiti među 12 igrača koji treba da predstavljaju državu je ogromna čast„, kaže on.

Vulikić smatra da je ključna utakmica bila polifinalna sa Litvanijom.

U finalu smo bili opušteniji jer smo već obezbedili medalju. Drugo poluvreme smo bili odlični u odbrani i to nas je pokrenulo i u napadu„, rekao je on.

Pogledajte snimak celog gostovanja: