Popović: Moranje Turske je naša šansa

Reprezentacija 10. sep 201817:31 > 17:35
fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Crne Gore nastavlja sa priprema za okršaje koje slede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Izabranici Zvezdana Mitrovića će 14. septembra igrati protiv Turske u Ankari, a tri dana kasnije protiv Ukrajine u Nikšiću.

Ambicije su naglo porasle posle završnice prvog kruga kvalifikacija u kojima je Crna Gora pobedila Belorusiju i Sloveniju u Ljubljani. Uoči starta drugog Španija ima 12, Turska i Letonija po 10, Crna Gora i Ukrajina po 9, a Slovenija je skupila 8 bodova.

Crnogorce i jedna pobeda ostavlja u igru za plasman na Svetsko prvenstvo koje se igra u Kini, ali puleni Zvezdana Mitrovića žele dva trijumfa i naglašavaju da mogu da pobede Tursku u Ankari, kao što su i Sloveniju u Ljubljani.

Posao će biti jako težak jer se Turska priprema za nastavak kvalifikacija već gotovo mesec dana i Crnu Goru će dočekati u kompletnom sastavu. Izuzetno jak tim ima i Crna Gora, a Mitrović od udarnih igala ne može da računa jedino na Nikolu Vučevića.

U želji da što spremnije dočekaju duele koje slede, Crnogorci su odigrali dva kontrolna meča. Poraženi su od Francuske i Grčke, ali podigli su stepen uigranosti na viši nivo, videli šta nedostaje i šta treba promeniti u duelima koji slede.

Mečevi će biti dijametralno suprotni. Turska će na svom parketu biti favorit na papiru, a Crna Gora će nastojati da stigne do iznenađenje. Tri dana kasnije, Crna Gora će biti favorit i nastojaće da tu ulogu opravda pred ljubiteljima košarke u Nikšiću.

Kevin C. Cox/Getty Images

Mnogo su nam značile utakmice sa Francuskom i Grčkom. Iako nismo bili kompletni bilo je evidentno da možemo da pariramo ekipama koje spadaju u sam evropski i svetski krem. Protiv Grčke smo vidno bolje izgledali nego protiv Francuske i to naravno raduje, uoči mnogo važnijih deuela sa Turskom i Ukrajinom. Jasno je da će u pomenutim mečevima ulog na talonu biti daleko veći. Znamo da nas jedna pobeda ostavlja u trci za plasman na Mundobasket, ali nastojaćemo da stignemo do dva trijumfa”, rekao je Petar Popović momak za koga je Aleksandar Džikić prošle sezone istakao da je nosilac energije koju poseduje Budućnost.

Imamo još nekoliko dana do utakmice sa Turskom i to ćemo iskoristiti da radimo na taktici i da se još bolje uigramo kako bi što spremniji dočekali jako važne mečeve. Turska se sprema od sredine avgusta tako da je tu sigurno njihova prednost. Igraće u kompletnom sastavu i imaju breme ili ulogu favorita na plećima. Tu može da bude naša prednost. Sa mnogo motiva, sa mnogo volje i želje idemo u Ankaru. Borićemo se do poslednjeg atoma snage, nastojati da iskoristimo pritisak i moranje selekcije Turske, a da sa druge strane iskoristimo našu rasterećenost da stignemo do zlata vrednog trijumfa. Druga priča će biti protiv Ukrajine jer taj meč moramo da dobijemo kako bismo ostali u trci za Mundobasket”.

Crna Gora 14. septembra gostuje Turskoj. Istog dana snage će odmeriti Ukrajina i Španija, odnosno Letonija i Slovenija. Tri dana kasnije, Crna Gora na svom parketu čeka Ukrajinu, Španija će ugostiti Letoniju, a Slovenija Tursku.