Mitrović za SK: Ukrajina mora pasti, na pobedu u Ankari

Reprezentacija 11. sep 201823:31 > 23:35
fiba.basketball

Bliže se mečevi protiv Turske i Ukrajine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Košarkaši Crne Gore će 14. septembra odmeriti snage sa Turskom u Ankari, a tri dana kasnije u Nikšiću će ugostiti selekciju Ukrajine.

Uoči starta drugog kruga kvalifikacija, a ujedno i odlučujućeg, Španija ima 12, Turska i Letonija po 10, Crna Gora i Ukrajina po 9, a Slovenija je prikupila osam bodova. Tri najbolje plasirane selekcije će izboriti plasman na Mundobasket u Kini.

U želji da što spremnije dočekaju jako važne duele, u kojima i jedna pobeda ostavlja Crnu Goru u trci za plasman na šampionat planete, izabranici Zvezdana Mitrovića su odigrali dva kontrolna meča u Parizu protiv Francuske i Grčke. Oba su izgubili.

Francuska i Grčka su bili u gotovo kompletnom sastavu. Mi nismo, ali to i nije toliko bitno. Zadovoljan sam onim što su momci pokazali protiv selekcija koje spadaju u sam krem evropske i svetske košarke. Iskreno, malo sam se pribojavao da dueli sa Francuskom i Grčkom ne budu kontraproduktivni, da ne doživimo ubedljive poraze, pa da padnemo na psihološkom planu. Međutim, desilo se suprotno. Iako nismo bili u najjačem sastavu, videli smo da možemo da pariramo Francuskoj i Grčkoj. Samim tim, jasno je da možemo da pariramo i Turskoj koja je ruku na srce, veliki favorit pred svojim navijačima u Ankari. Više od mesec dana se spremaju za mečeve koje slede na startu drugog kruga, igraju u kompletnom sastavu, žele odmah na startu da naprave odlučujuće korake ka Kini”, rekao je selektor Crne Gore Zvezdan Mitrović i nastavio:

Cilj na startu drugog kruga je da pobedimo Ukrajinu u Nikšiću i da pokušamo da iznenadimo Tursku u Ankari, kao što smo to uradili u duelu sa Slovenijom u Ljubljani. O Turskoj ne treba trošiti reči, svi znaju koliko su kvalitetni i kakva nas paklena atmosfera očekuje. Ukrajinu vrlo dobro znam. Dugo sam radio tamo. U ovom sastavu su već igrali na Svetskom prvenstvu, bili su peti u Sloveniji. Sada su tu dva NBA igrača. Veoma su kvalitetni i sigurno dolaze u Nikšić sa željom da pobede, sigurno nisu odustali od borbe za plasman na Mundobasket. Međutim, favoriti smo u tom meču i moramo da ga dobijemo kako bi ostali u trci za plasman na Svetski šampionat.

Crna Gora 14. septembra gostuje Turskoj. Istog dana snage će odmeriti Ukrajina i Španija, odnosno Letonija i Slovenija. Tri dana kasnije, Crna Gora na svom parketu čeka Ukrajinu, Španija će ugostiti Letoniju, a Slovenija će biti domaćin selekciji Turske.