Sekulić: Turska će morati da nas ubedi da je bolja

Reprezentacija 12. sep 201814:45 > 14:52
fiba.basketball

Odbrojavanje je počelo. Košarkaši Crne Gore 14. septembra igraju protiv Turske u Ankari, a tri dana kasnije protiv Ukrajine u Nikšiću. Jedna pobeda ostavlja izabranike Zvezdana Mitrovića u trci za Mundobasket.

Crnu Goru očekuje dve dijametralno suprotne utakmice na startu drugog, odnosno odlučujućeg kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Turska slovi za velikog favorita, a u duelu sa Ukrajinom, tu ulogu će imati Crna Gora. Uoči mečeva koji slede, Španija ima 12, Turska i Letonija po 10, Crna Gora i Ukrajina po 9, a Slovenija 8 bodova.

Crna Gora je u sklopu priprema odigrala i dva kontrolna meča u kojima je poražena od Francuske i Grčke. Selektor Mitrović u Ankaru vodi jaku ekipu, a od udarnih igala nedostaje jedino Nikola Vučević.

Očekuje nas pakleno težak zadatak u Ankari. Turska se priprema već mesec dana, čeka nas u najjačem mogućem sastavu. Pored toga, očekuje nas i paklena atmosfera u dvorani. Jasno je da uloga favorita pripada Turcima. S druge strane niko nam ne može oduzeti pravo da se nadamo i verujemo da možemo da napravimo iznenađenje. Ako smo pobedili Sloveniju u Ljubljani, možemo i Tursku u Ankari. I pored poraza u duelima sa Francuskom i Grčkom pokazali smo da možemo da pariramo selekcijama koje pripadaju evropskom i svetskom vrhu. Turska se sigurno nalazi među njima. Ponavljam još jednom ulogu favorita prepuštamo rivalu, ali će Turska na terenu morati da nas ubedi da je bolja, a to neće biti lako” rekao je iskusni Blagota Sekulić.

Objektivno u ovom prozoru za nas je mnogo važniji duel sa Ukrajinom u Nikšiću jer nas ta pobeda sigurna ostavlja u trci za plasman na Svetsko prvenstvo. Idealno bi bilo kada bi na startu drugog kruga, ostvarili isti učinak kao i u završnici prvog kruga. Obećavam da ćemo se u oba meča boriti do poslednjeg daha, da ćemo pružiti maksimum. Da li će to biti dovoljno za dve ili jednu pobedu, ostaje da se vidi”.

Crna Gora gostuje Turskoj 14. septembra u Ankari, a istog dana su na programu još dva meča iz grupe. Snage će odmeriti Ukrajina i Španija, odnosno Letonija i Slovenija. Tri dana kasnije, Crna Gora će ugostiti Ukrajinu, Španija će na svom terenu igrati protiv Letonije, dok Turska gostuje Sloveniji.