Kako je Kalinić zavoleo košarku: 2002. Peđa i Gurović…

Reprezentacija 27. jul 202220:28 2 komentara
Nikola Kalinić
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Reprezentativac Srbije Nikola Kalinić ima novi klub posle uspešne sezone u Crvenoj zvezdi – ubuduće će nositi dres Barselone. Za zvanični sajt španskog velikana govorio je o tome kako je zavoleo košarku, a kao i mnogi dečaci njegovih godina, „zarazio“ se gledajući Mundobasket 2002. godine u Indijanapolisu.

Jugoslavija je tada postala svetski prvak pobedom u finalu nad Argentinom, a u četvrtfinalu je eliminisala selekciju SAD, koju su predvodili NBA igrači.

Povezano:

„Mnogo je klinaca u našoj državi počelo da se bavi košarkom posle tog SP. Na mene su najveći utisak ostavili Milan Gurović i Predrag Stojaković. Obožavao sam lak način na koji su postizali poene, imali su sjajnu energiju, pokušavam i ja da budem takav“, kazao je Nikola Kalinić.

„Košarka mi je donela mnoge dobre stvari – uspomene, prijatelje, novac. Uživam kad igram i nastupaću dok god budem osećao tu ljubav. Jedva čekam da zaigram za trenera Jasikevičijusa, on je veliko ime evropske košarke. Znam da je temperamentan, ali to je za dobro tima. Ekipa se odlično pojačala i mislim da ovaj tim može do titule u Evroligi“, rekao je sprski košarkaš.

Zlato iz Indijanapolisa je poslednje u senriorskoj srpskoj košarci. Od tog uspeha Jugoslavije, Srbija je triput osvajala srebrnu medalju – na SP 2014, OI 2016. i EP 2017. godine.