Kvalifikacije za SP priprema za EP – ekipama dan više

Reprezentacija 2. feb 202220:42 > 20:42 0 komentara
Svetislav Pešić
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Četvrti prozor kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koji je na programu u avgustu, neposredno pre početka Eurobasketa 2022, pomeren je za jedan dan. Ovu odluku je potvdio Izvršni bord FIBA nakon sugestije Takmičarske komisije da je potreban bar dan više za organizaciju i putovanja ekipa na Evropsko prvenstvo.

Tako će kvalifikacije biti igrane 24. i 25. avgusta (prvo i drugo kolo), odnosno 27. i 28. avgusta (treće i četvrto kolo). Timovi će imati u međuvremenu tri dana za put na kontinentalni šampionat.

Povezane vesti

Dva važna takmičenja, ovako blizu jedno drugog, posledica su pandemije koronavirusa koja je pomerila Evropsko prvenstvo za jednu godinu. Tako će kvalifikacije, praktično, biti takmičarske pripreme za kontinentalni šampionat.

Takođe, FIBA je donela odluku da se proširi takmičenje za reprezentacije u konkurenciji dama. Po četiri najbolje selekcije iz svakog regiona koje se nisu kvalifikovale na neko veliko planetarno takmičenje, Svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre, imaće zasebni turnir čiji će pobednik automatski izboriti učešće u narednim kvalifikacijama.

Od važnijih odluka Izvršnog borda FIBA, trebalo bi istaći i da su određeni datumi svetskih prvenstava do 17 godina u obe konkurencije. Muško prvenstvo sveta, na kome će igrati i reprezentacija Srbije, igraće se od 2. do 10. jula u Španiji, dok će devojčice igrati od 9. do 17. jula u Mađarskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!