Pešić za SK: Razumem Jokića, nije spreman 100 odsto

Reprezentacija 17. jun 20219:50 > 16:18 21 komentara
Euroleague Basketball via Getty Images

On je poslednji zlatni selektor, od pre 20 odnosno 19 godina koliko je proteklo od Evropskog i Svetskog prvenstva. Ni Svetislav Pešić, kao ni oni pre i posle njega, nije bio bez problema oko sastava.

I u njegovo vreme otkazi, s obzirom da je Vlade Divac „preskočio“ EŠ, a sa „sitnim“ kašnjenjem se priključio pripremama za SP 2002. u SAD. U kontekstu „ne, hvala“ Nikole Jokića, trofejni stručnjak spušta loptu na zemlju.

Jokićev otkaz:

„Sada su se svi kao iznenadili, ali ja nisam kada je objavio da ne može da igra. Vidim da su gotovo svi pali u „nesvest“ zbog toga, a Jokić je samo doneo jednu logičnu odluku za respekt“ – kaže Pešić za Sport klub.

Ne dozvoljavajući potpitanja, u dahu nastavlja:

„Očekivao sam ovako nešto s obzirom da je odigrao „duplu“ sezonu. Onu koju je sasekla korona, ali je NBA prvenstvo prošle godine, ipak, okončano u epidemiološkim balonima. Onda su, skoro bez pauze, ušli u tekuću sezonu, u kojoj je trenutno na programu plej of. Jokić je, pri tom, više nego zasluženo poneo naslov MVP lige, ali mu to nije palo s neba, već je morao krvavo to da zaradi. Mislim da se radi o velikoj iscrpljenosti, a da ne spominjem mogućnost da se povredi, ako se dovoljno ne odmori.“

Popularni Kari smatra da Jokić nije počeo da bira kada će da igra za nacionalni tim, već o nečem sasvim drugom.

„On je vrhunski igrač, ne samo zbog toga što je proglašen najkorisnijim u NBA ligi, već što je prvi košarkaš selekcije Srbije. Nije on tamo neka zamena, koja će da uskače sa klupe. E, baš zato što je broj jedan, oseća ogromnu odgovornost, a praktično nije spreman da bi pomogao nacionalnom timu. Onako kako se to očekuje od nekog ko je „naj“. U tom slučaju bi morao da bude sto odsto spreman, a on to nije sigurno u ovom trenutku. Mnogo se fizički i mentalno istrošio u skoro dve spojene NBA sezone, jer je vukao Denver.“

Sagovornik Sport kluba smatra da ovakav rasplet nije elementarna nepogoda, naprotiv.

„Možda i nije loše za Srbiju što je otkazao, pošto imam osećaj da jednostavno nije maksimalno spreman. A Jokić je izvanredan dečko, sa ponašanjem na nivou, plus skroman, pa mu se javlja odgovornost i za sebe, ali i tim. Ne može sebi da dopusti da igra za Srbiju nedovoljno spreman, svestan kakva su očekivanja. Zbog toga njegova odluka ne bi trebalo nikoga da pogađa. Sviđa mi se kako je kapiten Miloš Teodosić to formulisao: “Igraće Nikola još mnogo godina za Srbiju.“ U potpunosti se slažem. A ovoga puta, neka malo odmori telo“ – poručio je Pešić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare