Radović pred Rigu: Povrede razumem, ali otkaze ne!

KSCG

Košarkaši Crne Gore počeli su pripreme za turnir u Letoniji na kojem će se boriti za mesto na Olimpijskim igrama. U sastavu tima sigurno neće biti Nikole Ivanovića, Bojana Dubljevića, Marka Todorovića, Nemanje Radovića, Vladimira Mihailovića i Zorana Nikolića.

Crna Gora je u grupi sa Brazilom i Kamerunom, drugu grupu čine Letonija, Gruzija i Filipini. Po dve selekcije će izboriti plasman u polufinale, a pobednik turnira, koji ćete moći da pratite na kanalima Sport Kluba, kao i turnire u Grčkoj, Španiji i Portoriku, mesto u Parizu.

fiba.basketball

Selektor Boško Radović je mnogo pre pres konferencije saopštio širi spisak, a na njemu se uz izmene posle naknadnih odusstajanja Zorana Nikolića, Fedora Žugića i Jovana Kljajića nalaze: Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Petar Popović (Budućnost), Đorđije Jovanović (Budućnost), Marko Kljajević (Podgorica), Luka Bogavac (SC Derbi), Zoran Vučeljić (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost), Emir Hadžibegović (SC Derbi), Aleksa Ilić (Budućnost), Vasilije Baćović (SC Derbi), Marko Simonović (Bahčešehir), Filip Anđušić (Podgorica) i Nikola Vučevič (Čikago).

„Ovaj turnir je nagrada za dobro odigrano Svetsko prvenstvo. Imamo dosta iskusnih igrača koji su povređeni, a koji su u poznim igračkim godinama. Nikad nisam dovodio u pitanje nečiju karijeru. Radi se o povredama Ahilove tetive kod Dubljevića, Ivanovića i Todorovića, Mihailović je operisao diskus. To su ozbiljne povrede. Radović od 2021. godine nije preskočio nijednu utakmicu. Ovog leta mu je odmor bio potreban. Svako od njih je izrazio želju da se pojavi u novembru, protiv Bugarske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Niko se od njih nije oprostio“, rekao je selektor Boško Radović na pres konferenciji, pa nastavio:

fba.basketball

„Šest ozbiljnih ekipa je u Rigi, sa ozbiljnim sastavima. Svi su kandidati za Olimpijske igre, od Filipina do Crne Gore. Malo igrača preskače šansu da ode na OIimpijske igre. Svi gledaju da se pojave. Tako i mi. Ovih 15 momaka je najbolji sastav koji imamo trenutno. Idemo tamo sa istim stavom, željom i voljom kao da smo u najjačem sastavu. Kakav god da je sastav mi ćemo se jednako ponašati i trenirati. Pripremili smo sve, nadam se da ćemo otići tamo u najboljoj mogućoj formi”.

Crna Gora na startu turnira igra sa Brazilom, dok je dan kasnije rival Kamerun.

„Brazil je ozbiljna reprezentacija, ali čekamo da vidimo ko će doći, ko će biti zdrav. Kamerun je nezgodna, atletski fenomenalna ekipa, na preliminarnom spisku imaju košarkaša iz Indijane koji je ozbiljan igrač. Videćemo da li će igrati ili ne. Imamo priliku da idemo na OIimpijske igre, pokušaćemo da se što bolje spremimo i pokušaćemo da san pretvorimo u javu”, naglasio je Radović, pa nastavio:

fiba.basketball

„Ima mladih igrača, koji su konstantno u nekom posebnom treningu, NBA draftovima, letnjim individualnim treninzima, sitnim povredama. Ja sam već 15 godina svedok i hroničar svih sastava, koji su bili u reprezentaciji. Nekad je Dubljević igrao bez ramena, Ivanović sa pocepanim trbušnim zidom, Blagota Sekulić je igrao bez tetive. Ti momci su rizikovali svoju karijeru i problem u klubu. Imamo par momaka, ne razumem da neko ima šansu da se takmiči, da pokuša da ode na Olimpijske igre i da se to sve zameni, ne prvi put. Možda je trebalo da ovo ranije kažem. Stalno se radi o nekim pokušajima da se ode na draft, individualnim treninzima. To traje godinama. Ja njihove napretke ne vidim. Ne vidim da je neko otišao na draft, da je neko otišao u NBA ligu. Stalno se potežu ti razlozi da se ne dođe u reprezentaciju. Neko mi se javi, a neko mi pošalje poruku. Nisam lekar i kada mi neko pošalje takvu poruku konsultujem se sa lekarom, a obično dobijem odgovor da je reč o povredama koje se mogu sanirati. Mogao bih da insistiram kod predsednice Saveza da ih pozove, da ih pregledaju naši lekari, ali ne insistiram na tome“, rekao je Radović.

Nikola Vučević
fiba.basketball

Selektor je nastavio sa izlaganjem.

„Ko hoće da dođe u reprezentaciju, taj je dobro došao. Voleo bih da su svi momci koje žele u NBA ligi, ali… I mi iz male Crne Gore, Podgorice ipak poznajemo neke ljude koji se time bave u NBA ligi, nisam dosad imao informaciju da je neko blizu da dobije neki ugovor. Nejasne su mi te stvari, posebno sad kad nedostaje pet, šest iskusnijih igrača, da neko ne iskoristi šansu da dođe ovde da se bori za mesto. Imao sam potrebu da ovo kažem danas. Mnogim igračima je reprezentacija direktno pomogla i preko nje su napravili klupske ugovore. Ne razumem da smo stalno u nekim izgovorima, nekih sitnih povreda. Mnogi značajni igrači, koji su odveli Crnu Goru na evropska i svetska prvenstva su ovde dolazili prilično povređeni. I u klubu su imali problema zbog toga. Ali su bili tu da pomognu koliko mogu. To je odnos prema tome. Reprezentacija je od Duška Vujoševića, pa do mene, mnogim mladim igračima pružila šansu. Neki su je iskoristili, neki nisu. Ovako sa ovim izgovorima teško će se iskoristiti šansa. Ne mogu da kažem da je upozorenje, ali je zadnji poziv momcima da se malo osveste. Mi smo mala baza, ne možemo da se odreknemo nikoga, ali neki red mora da se poštuje“, poručio je Radović.

fiba.basketball

Umjesto Fedora Žugića i Jovana Kljajića pozvani su Đorđije Jovanović i Marko Kljajević. Crna Gora će pripreme odraditi u Podgorici, a od 25. do 27. juna će učestvovati na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje će odigrati kontrolne utakmice protiv domaćina i Bahama, koji takođe igraju u kvalifikacijama za OI.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare