Radović za SK: Borićemo se za glavni krug kvalifikacija

fiba.basketball

Izabranici Boška Radovića, košarkaši Crne Gore igraće u kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, protiv Francuske, Portugalije i Mađarske.

Podsećanja radi, košarkaši Crne Gore su do kvalifikacija, stigli kroz pretkvalifikacije u kojima su osvojili prvo mesto u grupi, u kokurenciji sa Islandom i Danskom, na turniru koji je organizovan u Podgorici.

„Težim putem smo počeli kvalifikacije za Mundobasket. Morali smo da igramo pretkvalifikacije. Imali smo turnir u Podgorici, na kome smo ostvarili sve četiri pobede u duelima sa neugodnim i atipičnim selekcijama kakve su Danska i Island. Odnos prema igri i dresu sa državnim grbom je bio sjajan i to me raduje“, naglasio je selektor Crne Gore, Boško Radović za Sport Klub pa nastavio:

„Što se žreba tiče, bilo je i lakših i težih protivnika, ali smo objektivno zadovoljni epilogom žreba. Imamo grupu u kojoj možemo da se borimo i možemo da se nadamo plasmanu u drugi, ili ti glavni krug kvalifikacija. Ono što će biti ključno u kvalifikacijama koje slede, biće sastavi timovima, jer je već sada izvesno da će sve selekcije imati problema da kompletiraju redove“.

Svetsko prvenstvo 2023.
FIBA

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Boško Radović je nastavio sa izlaganjem:

„Što se same grupe tiče, izraziti favorit je selekcija Francuske. Portugalija i Mađarska imaju kvalitet koji je u rangu sa kvalitetom koji mi imamo. Samim tim, imamo razloga za optimizam, imamo razloga da verujemo da ćemo uspeti da prebrodimo prvi krug kvalifikacija. Neće naravno biti lako. Svaka utakmica je kao finale, svaka nosi prefiks biti ili ne biti, jer se bodovi iz prve, prenose u drugu fazu kvalifikacija. U ovom trenutku mogu da obećam borbu do poslednjih atoma snage, bez obzira na ime rivala sa druge strane parketa“, zaključio je Boško Radović.

fiba.basketball

Nakon žreba, formirano je osam grupa sa po četiri reprezentacije iz kojih će prve tri nastaviti takmičenje u drugom krugu, prenoseći sve rezultate iz prvog dela.

U drugom krugu kvalifikacija spajanjem po tri reprezentacije biće stvorene nove četiri grupe sa po šest selekcija, iz kojih će po tri najbolje izboriti plasman na Svetsko prvenstvo.

U šest ciklusa svaka reprezentacija odigraće 12 utakmica, po šest na domaćem terenu i u gostima. Prvi ciklus u kojem će se odigrati dve utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. biće odigrane još dve utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. juna do 5. jula sledeće godine.

Drugi deo kvalifikacija će započeti sa dve utakmice u razdoblju od 22. do 30. avgusta 2022. godine, nastaviti se sa drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. godine sa poslednje dve utakmice u terminu od 20. do 28. februara.

Domaćini Svetskog prvenstva u košarci 2023. godine su Filipini, Japan i Indonezija.

Komentari (0)

Vidi sve komentare