Za koga će igrati Embid? Francuzi mu dali ultimatum

Reprezentacija 25. sep 20230:52 6 komentara
Žoel Embid
Tim Nwachukwu/Getty Images

Francuzi su veoma motivisani da se na Olimpijskim igrama, koje će se 2024. godine održati u njihovoj prestonici, prikažu u najboljem svetlu. Naročito je to slučaj posle katastrofalnog nastupa na nedavno završenom Svetskom prvenstvu, na kojem ekipa Vensana Kolea nije uspela da prođe prvu fazu.

Igrajte Evroligin fantazi samo na sajtu Sport Kluba!

Francuska će na OI računati na najjači sastav, a čelnici njihove košarkaške federacije žele da se dodatno pojačaju. Cilj je, ni manje ni više, MVP NBA lige.

NBA zvezde:

Žoel Embid, kamerunski centar, poseduje francuski pasoš. Da bi zaigrao sa Rudijem Goberom i ostatkom francuskog nacionalnog tima potrebno je samo da da pristanak Savezu, ali postoji problem, budući da je za njegove usluge zainteresovana još jedna košarkaška velesila.

Selekcija SAD takođe je podbacila na Mundobasketu, a najranjivija pozicija Amerikancima bez dileme je „petica“. Zbog toga je Grent Hil, direktor američkog nacionalnog tima, takođe u pregovorima sa najboljim igračem Filadelfija Seventisiksersa.

Postoji i mogućnost, zasad najmanje izgledna, da 29-godišnjak iz Jaundea odluči da zaigra za reprezentaciju zemlje u koju je rođen i nastpi za Kamerun u pretkvalifikacijama.

Što se Francuza tiče, deluje da je strpljenje „isteklo“. Predsednik košarkaškog saveza te države Žan-Pjer Sijuta govorio je za lokalne medije i rekao da je Embid dobio svojevrsni ultimatum od francuskih košarkaških vlasti.

Žoel Embid
Maddie Meyer/Getty Images

„Odluka u vezi sa Embidom će biti doneta brzo. Nadamo se da i on to zna. Trebalo bi da imamo odgovor do desetog oktobra. Taj datum smo postavili kao rok“, rekao je predsednik francuske kuće košarke.

„Želimo da Embid igra za nas, ali mu dosad nikada nismo poslali zvanični poziv. Priču u medijima kreirali us drugi. U pitanju je delikatna situacija jer i reprezentacija SAD želi da Žoel bude njen član“, poručio je Sijuta.

Za olimpijski košarkaški turnir, pored domaćina Francuske, zasad su se kvalifikovale reprezentacije SAD, Kanade, Srbije, Nemačke, Australije, Južnog Sudana i Japana.

Bonus video