Slavlje Reala i Valensije, blistao Kalinić

Nikola Kalinić
2021 Euroleague Basketball

Valensija je na svom terenu pobedila Baskoniju u prvom susretu četvrtfinala plej-ofa španske Endesa lige - 87:86 (1:0), dok je Real Madrid pregazio Gran Kanariju 103:79 (1:0).

Prvi period je pripao domaćima, a drugi gostima, koji su posle stigli i do maksimalnih 12 poena viška. Valensija je potom napravila preokret kratkog daha, da bi Baskonija ponovo preuzela kontrolu nad igrom i rezultatom. Gosti su jednocifreno vođstvo čuvali do pred kraj utakmice, kada je krenula rezultatska klackalica iz koje je Valensija izašla kao pobednik. 

Najbolji u pobedničkom timu bili su Bojan Dubljević, koji je za 27 minuta postigao 20 poena (9-6 za dva, 4-2 za tri, 2-2 slobodna bacanja) i dodao 3 skoka i 2 asistencije, a povratnik u srpsku reprezentaciju, Nikola Kalinić, za 30 minuta je zabeležio 18 poena (7-6 za dva, 2-0 za tri, 6-6 slobodna bacanja), 7 skokova i 2 skoka. U Baskoniji je Alek Peters upisao 16 poena, 2 skoka i 1 asistenciju.

Real Madrid je na startu plej-ofa opravdao ulogu apsolutnog favorita u duelu sa Gran Kanarijom. Madriđani su deklasirali rivala, već u prvoj četvrtini su imali 16 poena viška, zatim u drugoj i maksimalnih 28. Do kraja susreta Real je zadržao dominaciju, a pobednički tim su sa po 14 poena predvodili Serhio Ljulj i Vensan Poarje, dok je u poraženom sastavu Ej Džej Slouter postigao 12 poena, a Oliver Stević, za 13 minuta, 5 poena i dodao 6 skokova.

Naredni susreti ovih timova su u sredu 2. juna na terenima Gran Kanarije i Baskonije.