Hitan poziv: Zakazan sastanak KLS i ABA lige!

Željko Obradović, Duško Ivanović
foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Traje pat pozicija u kojoj su se našli Košarkaška liga Srbije i ABA liga. Kao što je poznato, čelnici regionalnog takmičenja su odredili datume mečeva finalne serije, tako da se poklapaju sa završnicom srpskog nacionalnog šampionata, Superligom. KLS je već javno izrazio negodovanje saopštenjem, u kojem konstatuje da ABA liga ponižava srpsku košarku i Srbiju, a sada je povukao i novi potez. Naime, rukovodstvo KLS lige je pozvalo vodeće ljude ABA lige na hitan sastanak.

Povezane vesti

Kako, nezvanično saznajemo, iz KLS su apelovali da se sastanak održi već u četvrtak 8. juna, s obzirom na hitnost slučaja i naglašavaju želju da se zajedničkim snagama usaglase termini finalnih utakmica spomenutih takmičenja. Sa namerom da ljubitelji košarke na ovim prostorima ne ostanu uskraćeni da proprate borbu za titulu najboljih timova KLS i ABA lige i da se izbegne eventualna nenadoknadiva šteta.

U ABA su prihvaliti predlog.

Hitan sastanak je zatražen jer će termini finala ABA lige i Super lige Srbije bukvalno da se preklapaju ukoliko u polufinalnoj serija srpskog plej-ofa između Mege i FMP bude igrana i majstorica. U tom slučaju obe finalne serije bi počele istog dana, a u oba finala je učesnik Crvena zvezda!

ABA liga spremna na razgovor

Sastanak čelnika KLS i ABA lige zakazan je, dakle, za 8. jun, a tema će naravno biti termini odigravanja finalnih serija u oba takmičenja.

Podsećanja radi, odmah posle objavljivanja termina finalne serije ABA lige, sportski direktor Milija Vojinović je u ekskluzivnom razgovoru za Sport Klub naglasio da je regionalno takmičenje spremno na razgovore.

Sa druge strane, KLS i Crvena zvezda su decidirano odbijali pomerenje termina i razgovore. Ljubiteljima košarke ostaje da se nadaju i veruju da će na sastanku koji sledi, obe strane napraviti kompromis, da će šampionat Srbije i ABA ligi biti završeni na parketu u istinskim spektaklima, a ne u beskonačnim saopštenjima i sukobima.

Iz KLS dakle, pokazuju spremnost i dobru nameru da se ceo zaplet reši u interesu košarke i dobre saradnje sa regionalnom ligom.

Inače, prvi meč finala srpske  Superlige planiran je da se odigra 10. juna, drugi 13. juna i treći 16. juna. Ako se polufinale završi 9. juna, početak finala bio bi 12. juna, drugi meč bi se igrao 15. juna, a treći 18. juna.

A po novanastalom kalendaru ABA lige finale je zakazano za: 12, 14 i 17. jun, a eventualne četvrta i peta utakmica bile bi na programu 19. i 22. juna…