Dugačka lista kazni, a samo „jedan čovek“ može da se vređa

Skener 12. jun 20248:03 37 komentara

Cirkuski završetak finalne serije Superlige KLS, gorkog ukusa kod svih pravih ljubitelja košarke, nije mogao da se ne reflektuje i kroz format kazni.

Bliži se EURO 2024!

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

Posle prekida drugog meča Partizan – Crvena zvezda, sa svom onom tragikomedijom „zabune“, ko (ni)je znao da će se nastaviti, uz tonu uvreda sa tribina „Pionira“ i Arene, moglo se očekivati i neko “merkanje“. Teža, lakša kategorija, ili ne zavređuje pažnju (kaznu).

Verbalni delikti „grobara“ i delija“ listom su (novčano) sankcionisani, počev od vređanja Vesne Čović, supruge predsednika crveno-belih, koje je bilo inicijalna kapisla za prekid. Jedino su uvrede na račun Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, pre i tokom druge utakmice, prošle mimo „radara“ delegata Srđana Stojanovića, odnosno disciplinskog sudije Bojana Veljkovića, a na indirektan način i Aleksandra Grujina, direktora KLS.

ODJECI PREKINUTOG DERBIJA

Teške reči predsednika Partizana Mijailovića o Čoviću

Čović: Sa Željkom bismo bar jednom bili prvaci Evrope!

Partizan se oglasio: Skandal u kome ne želimo da učestvujemo

Ponoćno saopštenje Crvene zvezde posle prekida derbija

Dok je i „pola“ tehničke greške uredno notirano, da ne pominjemo teže prekršaje, od povlačenja crno-belih do groznih prozivki članova porodica Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića, uvreda na račun Željka Obradovića, Zorana Savića, Alekse Avramovića prozivki i pljuvanja sudija, bacanja raznih predmeta na teren… Kazne su pljusnule kao provala oblaka na večite (pogotovo onog iz Humske), osim uvredljivih uzvika upućenih prvom čoveku zemlje.

Slučajan previd, pa može da postoji, kao i „Alisa u zemlji čuda.“ Može biti da je „neko“ pomislio da takva vrsta „skandiranja“, a često se dešava kada je Partizan domaćin, spada u rizik predsedničkog posla. Ili da dalje „logički“ razvijam tezu i pomislim da je to jednostavno dozvoljeno. Onaj kilometarski spisak, izuzetno uredno tefterisanih kazni kancelarije KLS, osim jedne „ispuštene“, prosto mi daje šlagvort za kojekakve kvazi zaključke.

View this post on Instagram

A post shared by Sport Klub (@sport.klub)

Bez želje i namere da ovde pola reči bude izrečeno o politici, a još manje o delanju predsednika Srbije, kako je moguće da žestoke uvrede njegove ličnosti promaknu onima koji sve rade po propozicijama, propisima, ma u milimetar po pravilima, na javi sanjajući visoko profilisanu Profesionalnu ligu Srbije jednog, ne tako dalekog, dana. Da li je direktor Grujin, kroz čije ruke (oči) prolaze ovako važni dokumenti poput kazni večitih, zaboravio na predsednički angažman pod obručima. Od milionskih budžetskih dotacija Zvezdi i Partizanu, nacionalnom Savezu, inicijative oko igranja Nikole Jokića… Nečiji (crno-beli) navijači mogu da budu zaboravni, neobavešteni, pod adrenalinom sportskog rivaliteta ili nečeg trećeg, četvrtog, ali direktor…

Kada se već „maše“ strogom kaznom (pred i za prekid) verbalnog delikta, kako tako lako poispadaše sve te značajne ligaške (organizacione) karike? Pa, još na predsedniku Republike. Nije baš zgodno, još manje za neki „si vi“. A tek koliko je moralno da se „mere“ reči, slogani, koje pas sa maslom ne bi pojeo u izvođenju jednih i drugih navijača.

Starsport

A ovaj propust sa povicima na adresu predsednika, neće sigurno pokrenuti lavinu, pa da tokom klupske letnje pauze, još razmislimo o nedefinisanim „mirisima“, kojekakvim sumnjama, koje ni Šerlok Holms i Eliot Nes zajedno, ne bi raščivijali. A tako „lepu“ sliku poslalo je ono finale Superlige, divota jedna… Kao što i ta zla krvi večitih (predsednika) nije od juče, niti će stati sutra. Dve superligaške sezone, preskočili su crno-beli, iz „viših“ i proceduralnih razloga. I vratili se Grujinu na zicer, koji nije zaboravio da je najtrofejniji srpski klub, pomenutim prilikama, prošao šampionski nekažnjeno.
I dok se vodi ovaj nevidljivi košarkaški rat, a večiti se bore za Zlatnu malinu, svim (ne)dozvoljenim sredstvima, ne može ni direktor lige da bude iznad navijačkih strasti. Ili nepogrešiv. Promakne i neka uvreda… Ali, kud na predsednika… Za sve su krivi zapravo huligani…

Epilog – ko radi, makar i maksimalno profesionalno kao rukovodeće strukture Košarkaške lige Srbije, desi se, greši. Toliki dogovori, sastanci, konsultacije, telefoniranja pre, tokom, posle utakmica… Najvažnije da nije načinjen nijedan košarkaški previd. Časna reč, što bi rekli oni od reči… A koji to behu…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare