Geneza sukoba Partizana i KLS i neizbežna treća strana

Starsport

Ovog proleća, treća sreća. Partizan se, dakle, posle dve sezone neigranja vraća u Košarkašku ligu Srbije. Predstavnik kluba iz Humske, Mlađan Šilobad, potvrdio je na sednici Predsedništva KLS da će crno-beli igrati u plej-ofu. Dilema, koja je pretendovala da postane tradicionalna prolećna vest, okončana je na radost poklonika domaće košarke.

Recimo, da su se strasti stišale, ali valja podsetiti na genezu sukoba, nesuglasica, a akteri priče su Partizan, KLS, KSS, Crvena zvezda…

Postojala je realna opasnost da se Partizan odrodi od domaćeg takmičenja, ali ipak, crno-beli se vraćaju kući. Mnogi još spominju (ne)izrečene kazne na račun Partizana, jedno vreme se glasno pričalo i o suspenziji, odnosno selidbi dva ranga niže višestrukog državnog prvaka.

Povezane vesti

Vezano za tu temu KLS i KSS su imali drugačije stavove o nadležnosti rešavanja slučaja. Ostalo se pri stavu KSS, krovne domaće košarkaške organizacije, da je ceo postupak okončan novčanim kaznama i suspenzijama Željka Obradovića i Dejana Kijanovića na četiri utakmice, koje je 2022. godine izrekao disciplinski sudija KLS. Selidba u niži rang nije razmatrana, mada je od početka svima bilo jasno da bi takva odluka, uprkos propisima, bila presedan nad presedanima. 

Kako bilo, krenimo redom. Partizan je 2022. godine „preko noći“ odustao od učešća u plej-ofu KLS, prvi jasan signal je bio nepojavljivanje predstavnika kluba na promociji učesnika doigravanja u hotelu „Kraun Plaza“. Predsednik crno-belih, Ostoja Mijailović, ubrzo je naveo razlog, izrazio nezadovoljstvo zbog propisa da se prednost domaćeg terena u plej-ofu KLS dodeljuje bolje plasiranom timu u ABA ligi.

Iz KLS je stigao odgovor da to pravilo postoji niz godina i da su svi klubovi sa njim bili ranije upoznati i da su dali saglasnost.

Koja je korist od Dubaija

Na sednici Predsedništva KLS načeta je tema o učešću Dubaija u KLS, na inicijativu srpskog selektora Svetislava Pešića. To bi verovatno imalo značajnog finansijskog uticaja na poboljšanje uslova i kvaliteta takmičenja. S druge strane, valjalo bi sagledati koje su eventualne loše strane te ideje. Da li bi internacionalizovanje domaće lige uticalo na slabljenje identiteta srpske klupske košarke?

Od novca sve polazi i bez njega se ne može, zbog finansija već godinama imamo odliv sve mlađih igrača u inostranstvo. Istovremeno, dovodi se sve više stranaca u srpske klubove, troše se pare na prolaznike.

Novac Dubaija u kasi KLS, odnosno klubova, unapredio bi mnogo toga. Međutim, ako bi ga klubovi koristili za nova i skuplja inostrana pojačanja, onda je pitanje kakav bi to bio boljitak. Pre bi se reklo, gubitak domaćih igrača. Bilo bi lepo da se deo tih sredstva iskoristi za afirmaciju talenata iz Srbije i regiona. Nadajmo se da će potezi čelnika srpske klupske košarke demantovati skeptike.

Zatim se dugo čekalo da tadašnji disciplinski sudija KLS Dragutin Ilić saopšti kazne. Kao što je poznato, Partizan je najpre kažnjen sa 1.800.000 dinara i nešto kasnije dodatno sa 900.000 dinara zbog neizmirenog prvobitnog duga, a trener Željko Obradović i ondašnji direktor Dejan Kijanović su suspendovani na po četiri utakmice.

Promocija plej-ofa KLS bez Partizana

U vazduhu je visila i spomenuta varijanta selidbe Partizana dva ranga niže, iz KLS su poručivali da je takva odluka isključivo u nadležnosti KSS, a pored tih nesuglasica celokupna tema je bila razlog više i za povećanu tenziju na ionako klimavoj relaciji Partizan – Crvena zvezda.

Crveno-beli su, potom, 2023. godine, zapretili da neće da igraju na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća, ali srećom, nisu pribegli takvom radikalnom potezu. Najavili su takvu mogućnost zato što su smatrali da Partizan nije adekvatno kažnjen za odustajanje od KLS. 

Partizan dodatno kažnjen, KLS ne želi u KSS

Nedugo zatim, usledili su novi problemi između Partizana i KLS, dogodila se repriza, ponovo klub iz Humske nije igrao u završnici nacionalne lige. Samo je razlog bio drugačije prirode. Naime, Partizan nije na vreme dostavio dokumentaciju za licenciranje igrača za učešće u plej-ofu KLS 2023. godine. Uz to, klub iz Humske je propustio i mogućnost da traži od Predsednistva KLS da se na naknadno održanoj hitnoj sednici izjasni o dodatnom roku za registracije igrača, na šta su imali pravo po propisima UKKLS.  

Saga o statusu Partizana u KLS, ipak, nije završena?

Ni tu nije bio kraj nesuglasicama, tenziji i neizvesnosti. Već na leto prošle godine usledili su novi problemi. Partizan se našao među klubovima KLS (Sloga, Sloboda, Radnički, OKK Novi Pazar), koji nisu u propisanom roku poslali papire za učešće u sezoni 2023/24, a nisu ni poslali dokaze o izmirenim dugovanjima prema KSS i RKS (Regionalni košarkaški savez). Inače, crno-beli su u tom trenutku imali uredno izmirene dugove na ime izrečenih kazni za neigranje u KLS 2022. godine, pa nije bilo poznato o kakvim se drugim dugovanjima radilo… 

hoto by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Grujin: O Partizanu ne odlučuje KLS, već KSS

Na to je usledila žalba Partizana, a novi sporan momenat dogodio se u septembru 2023. godine, tokom seminara KLS na Staroj Planini, u okviru kojeg je održana i sednica Predsedništva KSS, na kojoj je prisustvovao i predstavnik Partizana. Jedna od najvažniji tačaka dnevnog reda bila je diskusija o formiranju profesionalne KLS. Još za vreme seminara na Staroj Planini ekspresnom brzinom se dogodio oštar duel saopštenjima na relaciji Humska – „Kuća košarke“. Partizan se javno izjasnio da nema nameru da napušta ABA ligu, a KLS je uzvratio hitnim dopisom, naglasivši da  se na sastanku nijednom rečju nije spominjao izlazak bilo kog srpskog kluba iz ABA lige.

KLS: Šokirani smo lažima koje je izneo Partizan

Uglavnom, sve upućuje na to da je Partizan, u međuvremenu, izmirio finansijska dugovanja prema KLS i tokom aktuelne sezone ostavio opciju učešća u KLS do daljeg… Neizvesnost je potrajala do utorka i sednice Predsedništva na kojoj su crno-beli zvanično potvrdili učešće u elitnoj nacionalnoj ligi.

Svakako, nadamo se da je povratak Partizana u KLS zaista (treća) sreća i početak nove ere u  domaćem prvenstvu, prvi korak ka jačanju i stvaranju jedinstvene, profesionalne lige, sa najkvalitetnijim ekipama i igračima, pre svega, domaćim…

Sve u svemu, da rezimiramo, Partizan se vraća kući i to raduje. Videćemo uskoro šta će crno-beli ove sezone da urade u Evroligi i u regionu, kao i da li će srpski večiti rivali dobiti stalne licence za učešće u najjačem evropskom takmičenju.

U svakom slučaju, očekuje ih završnica KLS kao kruna svake sezone. Iako bez direktne prohodnosti u Evropu, zadržalo se u njoj stare, dobre domaće takmičarske draži. I šarma i znanja i kvalitet čuvene ovdašnje škole košarke. 

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare