Iz stručnog ugla: Oproštaj za veru u budućnost

Ofanzivni blog 29. sep 202214:58 0 komentara
FIBA.basketball

Stručni konsultant „Mundobasket specijala“ Sport kluba je Nataša Anđelić, višestruka reprezentativka, između ostalog i učesnica Svetskog prvenstva u Kini 2002. godine, nekadašnji tim lider ženske reprezentacije Srbije, bivši košarkaški menadžer, a trenutno predsednica Košarkaškog saveza Novog Sada. Na njenom skeneru se našla četvrtfinalna utakmica šampionata u Australiji, Srbija - SAD.

Povezane vesti

„Naše najbolje košarkašice su završile takmičenje porazom od Amerikanki, ali nemamo razloga za nezadovoljstvo i brigu. Naravno da uvek ostaje žal da je moglo više i bolje, ali moram da podsetim na neke stvari. Izvukle su najtežeg mogućeg rivala, apsolutnog favorita za svetsku krunu. Ta selekcija, punih 16 godina ne zna za poraz na zvaničnim takmičenjima! Kada im se to poslednji put desilo, bilo je, sada već, davne 2006. na SP u meču sa Rusijom.

Drugo, na SP je otišla jedna nova i mlada selekcija Srbije, u dosta izmenjenom sastavu u odnosu na blisku prošlost i odlične rezultate na poslednjem prvenstvu Evrope kada je osvojeno zlato ili plasman na OI prošle godine kada je medalja izmakla za dlaku. A ove devojke, u Australiji su ostavile više nego odličan utisak. Ne bih sad po onoj „Šta bi bilo, da je bilo“, odnosno da voljom poludirigovanog žreba nisu dobile najtežeg mogućeg rivala u četvrtfinalu.

Čak i protiv takvih, igrale su kao lavice, posebno u prvom poluvremenu. Svaka im čast! Nije puno onih nacionalnih selekcija koje mogu da tako odigraju prvu četvrtinu i, imaju samo minus dva protiv Amerikanki. I u finišu prvog dela, imale su neki simboličan zaostatak (38:33), sve dok rivalke nisu dale gas, uvidevši da sa Srbijom nema šale. Njihova serija od 12:0 bila je uvod za konačan rasplet. Ali, i kada je bilo evidentno da ćemo teško izbeći poraz, izabranice Marine Maljković su se solidno držale i hrabro pružale otpor. I za to, bravo devojke. Posebno na adresu Anderson, Nogić, Čađo, ma svima čestitke, iako su ostale bez šanse da se bore za medalju. Ta četvrtina protiv SAD, to je zalog za lepu budućnost. Mislim da će to ova generacija dokazati prvom prilikom.

Iako su preostali najzanimljiviji mečevi, moj generalni utisak o šampionatu u zemlji kengura je da je svaka evropska selekcija prinuđena da naturalizuje poneku (američku) košarkašicu. Rekla bih da je kontinentalna košarka zbog toga u maloj krizi. Nedostaju im igračice, lideri, one koje prave razliku. Kao što je to nekad u našoj selekciji bila Sonja Petrović Vasić. Trenutno takvih nema, ne samo kod nas, već i kod ostalih evropskih predstvanika.

FIBA.basketball

Nekada su u ženskoj NBA (WNBA) ligi, u postojbini ovog sporta, dobar deo prvih petorki činile Evropljanke, da ne spominjem koliko je samo sjajnih srpskih košarkašica tamo igralo. A sada to više nije tako, ako izuzmemo Belgijanku Emu Neseman, koja i u tako jakoj ligi pravi prednost, odskače…Zato sam i spomenula krizu na Starom kontinentu, a time i u nacionalnim selekcijama. A pomenuta Belgijanka, kada je bila u najosetljivijem sportskom razvoju, trenirala je sa našom Ljubicom Drljačom, nekadašnjom reprezentativkom i sadašnjom članicom stručnog štaba Marine Maljković. Pa, ništa nije slučajno.

Nije nam puno nedostajalo da se umešamo u borbu za medalje, ali su najbolje seniorke, osvetlale košarkaški obraz Srbije. Čak i kada nema medalje, ali ima pun koš vere u budućnost.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!