Dominantne Amerikanke zaustavile Srbiju u četvrtfinalu

fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Sidneju od selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Aktuelne svetske šampionke slavile su rezultatom 88:55.

Dobro je Srbija otvorila utakmicu protiv dominantnih Amerikanki, u nekoliko navrata i preuzimala vođstvo tokom prve četvrtine, a posle uvodnih 10 minuta Sjedinjene Države imale su samo +2 – 25:23.

Držale su se Srpkinje i dobrim delom drugog perioda, ali su na kraju ubacile samo 10 poena u tom delu igre. Kažnjavale su neprikosnovene Amerikanke sve greške srpskog tima i na odmor otišle sa furioznih 17 poena prednosti, stečenih u završnici prvog poluvremena.

Prednjačila je Tomas među Amerikankama, koja je u prvom poluvremenu dala 13 poena, dok je Vilson imala 10. Kod Srbije je Jovana Nogić postigla devet poena, dok su Anderson i Mina Đorđević imale po osam.

Skoro punih pet minuta igre u drugom poluvremenu Srbije nije mogla do poena, a led je probila Ivon Anderson trojkom za 58:36.

Treća četvrtfina završena je rezultatom 66:40, a pad u igri Srbije vidljiv je i u tome što je Srbija u toj deonici postigla samo sedam poena.

Do kraja utakmice Srbija nije mogla da pruži veći otpor selekciji Sjedinjenih Američkih Država, a o njihovoj dominaciji u ženskoj košarci govorilo se i ovoga puta tokom čitavog turnira, kao što je to slučaj i na drugim velikim takmičenjima.

Najbolja u pobedi Amerike bila je Kelsi Plam sa 17 poena, Vilson je ubacila 15, a Ališa Tomas 13.

Kod Srbije se istakla Ivon Anderson sa 14 poena, dok je Jovana Nogić dodala 11. Ivana Raca imala je devet poena, uz sedam skokova.

Amerikanke su poslednji poraz na velikim takmičenjima pretrpele 2006. godine, od Rusije. Pre toga još davne 1984. godine.

Sjedinjene Države nikada nisu poražene u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, od njihovog prvog nastupa 1998. godine. Njihov prosečan broj poena koji ubacuju po utakmici na ovom šampionatu je pre početka utakmice sa Srbijom bio 102.7, a niko do sada nije uspeo da završi turnir sa prosekom većim od 100.

Još mnogo takvih podataka ukazuju na dominaciju košarkašica Amerike, kakva skoro da nije viđena ni u  jednom drugom sportu.

Njihove rivalke u polufinalu biće Kanađanke, koji su deklasirale Portorikanke sa 79:60. Najefikasnija je bila Kia Nurs sa 17 poena, a Bridžeton Karlton dodala je 15. Na drugoj strani je najbolja bila Arelja Girantes sa 19 poena.

Četvrtfinalni duel između Kine i Francuske pratite od 10 sati, dok će Belgija i Australija na teren od 12.30.

Sve mečeve Svetskog prvenstva za košarkašice pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.