Italija evropski šampion, aplauzi srebrnim Srpkinjama

Odbojka 4. sep 202122:05 > 23:30 32 komentara
Srebrna Srbija
FOTO: CEV

Odbojkašice Italije nove su šampionke Evrope. U prepunoj Štark Areni, pred 20.565 gledalaca, Azurine su savladale Srbiju rezultatom 3:1, po setovima 24:26, 25:22, 25:19, 25:11. Na taj način Italija je stigla do treće evropske titule, prve posle 2009. godine, a Srbija je morala da se zadovolji drugom srebrnom medaljom, posle još jednog poraza od Italijanki u finalu EP.

Prepuna Štark Arena
FOTO: CEV

Iako je Srbija povela u velikom finalu, posle velike borbe u prvom setu – 26:24, Italijanke su smogle snage da preokrenu situaciju u svoju korist i zahvaljujući fantastičnoj igri u bloku i odbrani, boljem servisu, ali i većem broju raspoloženih igračica, dođu do treće evropske titule, prve posle 2009. godine.

Paola Egonu je, ovog puta, bila centralna figura meča. Osvojila je na kraju 29 poena, uz napad od 53 % (47-25), ali je imala i sjajnog saradnika u Mirjam Sili (20 poena) i Eleni Pjetrini (13), dok je blokerski blistala Ana Danezi (6 blokova).

U reprezentaciji Srbije, Tijana Bošković je osvojila 20 poena, uz napad od 40 % (52-21), ali i šest grešaka, dok su je Italijanke izblokirale sedam puta. Bilo je očigledno već posle drugog seta da je najbolja odbojkašica planete ostala bez snage, valjda kao i sve ostale njene saigračice.

Mina Popović je osvojila 13, a Milena Rašić 12 poena. Nažalost, tri primača Srbije, Milenković, Lazović i Buša osvojile su šest poena, uz jako mali broj napada – 18.

Biće vremena za dublju analizu i ovog finala i cele sezone, ali na kraju treba odati priznanje ekipi Zorana Terzića za neverovatan kontinuitet sjajnih rezultata i još dve velike medalje u 2021: bronze u Tokiju i srebra na EP u Beogradu.

Naravno, ostaće žal zbog poraza u finalu u Štark Areni, u prisustvu 20.565 gledalaca!

Tok meča – prvi set

Srbija počinje meč sa Katarinom Lazović u postavi. Ostatak startne sedmorke su Maja Ognjenović – Tijana Bošković, Bojana Milenković, Milena Rašić – Mina Popović i libero Silvija Popović.

Za Italiju kreću Oro – Egonu, Sila – Pjetrini, Kirikela – Danezi i libero De Đenaro.

Počelo je sa 5:2 za Srbiju, važan blok Mine Popović i kontra Milene Rašić. Italijanke su izjednačile na 5:5.

Prvi poen Tijana Bošković upisuje za vođstvo Srbije 8:7. Italijanke su je već dva puta izblokirale.

Osvaja Boškovićeva još jedan važan poen, teško se dolazi do brejka, Srbija imala dve nerealizovane kontre – 10:10.

Asom Paole Egonu, Italija je povela 11:10, a odmah nakon toga Pjetrini prolazi u kontri, posle još jednog sjajnog servisa Egonu – 10:12. Greškom Sile i blokom Milenkovićeve, Srbija ponovo vodi – 13:12.

Ni posle tajm-auta Davidea Macantija Srbija nije stala, dobri servisi Mine Popović za još dva poena i seriju od 5:0 – 15:12.

Uzvratile su Italijanke napadom Egonu i sa dva odlična servisa Sile, pa je pri rezultatu 15:15 Zoran Terzić uzeo tajm-aut. I nakon pauze, Sila je ponovo servisom pogodila vrh mreže i povela 16:15.

Na sreću, usledila je nova mini serija Srbije, dobar flot servis Boškovićeve i dva precizna napada Milene Rašić, Srbija vodi 17:16.

Greška Boškovićeve u prvom napadu, ponovo vodi Italija – 17:18. Popravlja Tijana – 18:18.

Greši i Rašićeva servis, vodi Italija, ali ne da Mina Popović, prolazi „almu“ za 20:20.

Na servis je došla Maja Ognjenović i to je bio nagoveštaj dva brejk poena, prvi blokom na Egonu, a drugi posle greške korektora Italije, pa je pri rezultatu 22:20 usledio tajm-aut Macantija.

Skuvala je Milenkovićeva za 23:21, a posle poena Egonu, prošla je i Tijana Bošković za prvu set loptu – 24:22.

Sila je prošla iz zone 4 za 24:23, a onda i u kontri iz zone 6 – 24:24. Nije prošla „alma“ između Maje Ognjenović i Milene Rašić.

Treću set loptu donosi Rašićeva, istim napadom – 25:24. Odličan servis Boškovićeve naterao je Ofeliju Malinov da digne, ne baš preciznu loptu Pjetrini, pa je odbranom Lazovićeve Srbija došla do kontre, koju je realizovala Tijana Bošković za 26:24 (1:0).

Drugi set

Počelo je sa 4:1 za Italiju… Prvi poen Lazovićeve i blok Mine Popović donose izjednačenje – 7:7. Veći deo drugog seta Srbija je bila u rezultatskom zaostatku poen-dva, jer servis naše selekcije nije bio dobar.

Pogađa Tijana Bošković iz „četvorke“, pregrmeli smo poziciju 1 – 16:16. Uzvraća Egonu, i dalje Italijanke imaju minimalnu prednost.

Posle servis greške Mine Popović, iznervirani Zoran Terzić je uzeo tajm-aut. Bio je to pravi tajm, jer je pogrešila i Egonu – 18:18.

Dugo čekani dobar servis, došao je od Bojane Milenković. Pokušaj kuvanja Egonu sprečila je genijalna Katarina Lazović i prelepim poenom donela prvo vođstvo Srbiji u setu – 20:19.

Posle tajm-auta Macantija uzvratila je Egonu (20:20). Poenom Boškovićeve i greškom Egonu, Srbija je povela 22:20. Italijankama nije pomogao ni čelendž.

Nažalost, u narednih par poena, Srbija nije imala ni sreće, naročito kod poena Egonu za 22:21. Usledile su dve sjajne odbrane Sile i vođstvo Italije 23:22 za tajm-aut Terzića.

Naredni poen doneo je dramu, jer je posle napada Lazovićeve lopta otišla u aut, sudija je pokazao „od bloka“, pa su Italijanke uzele čelendž. Nažalost, bile su u pravu, mlada srpska odbojkašica je pogrešila i Italija je u seriji od 4:0 došla do set lopte. Azurine su realizovale prvu, pošto je Danezi izblokirala Tijanu, za 25:22.

Treći set

Sjajno je Srbija započela treći set, povela 8:3, bilo je i 10:6, ali je Italija čvrstim blokom stigla na minus 1 – 11:10.

Uspele su Italijanke da povedu 13:12, proradio je i servis Azurina, a u međuvremenu je Terzić uveo u igru Bušu, umesto Katarine Lazović.

Još jedan as Italije za 15:13. Proigrala je i Egonu, a umorno deluje Tijana Bošković. Srbija je u velikom problemu, protivnice vode 18:14.

Ne uspeva Srbija da dođe do brejk poena, Italijanke se i dalje sjajno brane i imaju ogromnu prednost u završnici – 23:17. Došle su Azurine i do set lopti, a drugu je realizovala Mirjam Sila, pa Italija vodi u finalu sa 2:1 (25:19).

Italija
Foto: CEV

Četvrti set

Početak četvrtog perioda u potpunosti je pripao Italiji. Posle seta u kojem je osvojila samo 3 poena, Tijana Bošković, vidno umorna, u potpunosti je zaustavljena od čvrste odbrane i bloka Azurina. Na 1:5, Srbija je iskoristila prvi tajm-aut.

Nije pomogla ni pauza, Italijanke deluju i fizički dominantnije u ovim trenucima, vode 7:2. Bilo je i 12:4 kad je Zoran Terzić uzeo drugi tajm-aut. Apsolutna dominacija Italijanki se nastavlja.

Tri asa Egonu, doneli su i plus 13 selekciji Italije – 21:8 i bilo je jasno da Azurine idu ka trećoj evropskoj tituli, prvoj posle 12 godina. Čekao se samo konačan rezultat meča.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare