Italija (m): Prvi poraz Peruđe, Lube pred eliminacijom

Alijanc Milano
FOTO: Lega Pallavolo Serie A

Porazi favorita obeležili su druge mečeve četvrtfinala plej-ofa italijanske Serije A.

Peruđa je izgubila prvi meč ove sezone u Seriji A, i to posle 138 minuta drame u milanskom „Palalidu“. Osmoplasirani tim ligaškog dela, ekipa Alijanc Milana, „uzela je meru“ aktuelnom svetskom šampionu i pobedom u pet setova stigla do izjednačenja (1:1) u seriji, koja se igra na tri trijumfa.

Meč odigran pred skoro tri hiljade gledalaca, doneo je šokantan početak i preokret Milana, koji je od 15:19 stigao do vođstva od 1:0 (27:25). Drugi period doneo je sličnu priču i novu blistavu završnicu Milaneza, koji su posle sat igre duplirali prednost na 2:0 (25:19).

Ulazak Rihlickog i Plotnickog, uz sjajnu partiju Leona, doneo je bolju igru gostiju i potpuni preokret, pa je pobednika na kraju odlučio peti set. Peruđa je u odlučujućem periodu vodila samo jednom (10:9), ali je u završnici čvršće nerve imala domaća ekipa.

Mergareho (Milano) protiv Peruđe
FOTO: Lega Pallavolo Serie A

Kubanac Mergareho je osvojio 22 poena, Japanac Išikava je dodao 18, a Žan Patri 12. U poraženom timu, koji je napravio čak 28 grešaka (Milano 21), najefikasniji je bio Vilfredo Leon sa 29 poena, a sledili su ga Kamil Rihlicki sa 13 i Flavio Gvalberto sa 12 poena.

Do izjednačenja u seriji je došla i ekipa Monce. Puleni Masima Ekelija savladali su „ranjeni“ Trentino sa 3:1 (25:21, 25:16, 23:25, 25:18), pa će na treću utakmicu, koja je na programu u subotu, otići sa ogromnom željom da dođu do brejka i prve meč lopte za polufinale. Domaćinu je u sredu veče posao bio olakšan i zbog silnih problema koje je imao gost. Bez bolesnih Podraščanina i Mikjeleta i sa rovitim Lavijom, Trentino nije uspeo da pruže ni jači otpor domaćinu. Samo u trećem setu, puleni Anđela Lorencetija je došao do dobrog servisa i napada, ali je sve pre i posle proteklo u dominaciji Monce.

Bereta protiv lisinca
FOTO: Lega Pallavolo Serie A

U pobedničkom timu Đerđ Grozer je osvojio 21 poen, Stiven Mar je dodao 19, a Vlad Daviskiba 13. Kod gostiju, Donovan Džavoronok je osvojio 18 poena, Matej Kazijski 14, a Srećko Lisinac devet.

Verona je stigla na korak od istorijskog plasmana u polufinale plej-ofa, pošto je i u drugom meču savladala šampiona Lube. Drama u pet činova, u „AGSM Forumu“, na kraju je donela ogromnu radost za pulene Radostina Stojčeva.

Vodio je Lube 1:0 i 2:1, imao 5:0, 12:7 i 22:20, ali je domaćin uspeo da odvede meč u peti set, a tamo i da izdominira posle 11:11 i sa četiri uzastopna poena donese veliku radost tifozima iz grada „Romea i Julije“.

Maksim Sapožkov je osvojio 27 poena, Numoru Kejta 20, a Rok Možič 15, međutim ogroman je bio doprinos i srednjaka Grozdanova i Moske, libera Gađinija i dizača Spirita. Na drugoj strani, Ivan Zajcev je osvojio 23 poena, Marlon Jant Erera 17, a Aleksandar Nikolov 13.

Ivan Zajcev u napadu
FOTO: Lega Pallavolo Serie A

U Pjaćenci je viđen sjajan meč, prštalo je u svih pet setova, a na kraju su ipak slavili gosti sa 3:2. Bruno Rezende je znalački vodio svoj tim do druge pobede u plej-ofu, iako i domaćin ima za čim da žali.

Zatajio je Romano, pa je Leal ostao usamljen, a mladi Đironi nije uspeo da iščupa kestenje iz vatre.

U pobedničkom timu Adis Lagumdžija je osvojio 21 poen, Ervin Ngapet 20, a Dragan Stanković devet. Kod poraženih, usamljen je ostao Leal sa 27 poena.

Ervin Ngapet
FOTO: Lega Pallavolo Serie A