Poznati rivali svetskih šampionki na putu ka OI

Odbojkašice Srbije
FOTO: FIVB

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igraće u grupi A kvalifikacija za Olimpijske igre sa Kinom, Dominikanskom Republikom, Holandijom, Kanadom, Češkom, Meksikom i Ukrajinom.

Turnir se igra od 16. do 24. septembra u Kini, odlučeno je žrebom u sedištu FIVB u Ligi šampiona.

U grupi B igraće Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentina i Peru, dok će se u grupi C takmičiti Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

Olimpijske igre u Parizu sledeće godine igraju se od 26. jula do 11. avgusta.

Direktan plasman na Igre obezbedila je Francuska u obe konkurencije, kao domaćin Igara.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije podeljene su u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola i po dve selekcije će izboriti plasman na Olimpijske igre.

Kvalifikacioni turniri su na programu od 16. do 24. septembra ove godine.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato 17. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. godine.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI.

FIVB je saopštio i da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Kvalifikacije za Olimpijske igre u odbojci moći ćete da pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar