Gvideti za SK: Verujem u plasman na OI već u Kini

Đovani Gvideti
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Đovani Gvideti, novi selektor ženske odbojkaške selekcije Srbije, okupio je potencijalne reprezentativke koje nastupaju u domaćoj Superligi.

Osnovni cilj jeste da selektor vidi koje od njih mogu da pomognu već formiranom jezgru tima koji je aktuelni svetski šampion. Otvoreni trening održan je u Obrenovcu, a Gvideti je istakao da je uvek važno imati mlade igračice koje mogu da naslede iskusnije.

„Pre svega, želeo bih da se zahvalim klubovima iz Superlige Srbije što su mi dali mogućnost da vidim ove igračice. Nemam nikakva očekivanja, samo želim da posmatram i da razumem na kojem je nivou ova generacija i koliko ima njih koje mogu da pomognu prvom timu. Naravno, znam sve srpske igračice koje nastupaju u inostranstvu, ali ne znam dobro one koji igraju ovde – mislim da je važno da smo pronašli ovo vreme, da ih vidim i da steknem jasnu ideju o svim igračicama koje ću pozvati predstojećeg leta“, rekao je Gvideti za Sport klub i dodao:

„Ovde sam zbog toga, želim da neke od njih ubacim u prvi tim. Hoću da vidim koje od njih mogu da nam pomognu u programu – imamo dugo leto sa mnogo utakmica i želim da se priključe mlade odbojkašice. Svi znamo da smo veoma jak tim, ali nismo izuzetno mlad tim, i potrebne su nam nove igračice koje će biti spremne kada starije završe sa nacionalnim timom“.

Pred reprezentacijom je sledećeg leta mnogo utakmica, a u središtu pažnje su kvalifikacije za Olimpijske igre od 16. do 24. septembra u Kini, uz direktne prenose na Sport klubu. Uz Kinu i Srbiju, nastupaju i Holandija, Dominikanska Republika, Češka, Meksiko i Ukrajina, a dve najbolje selekcije obezbediće učešće na igrama u Parizu. Osim toga, tu su i Liga nacija kao i Evropsko prvenstvo, od 18. avgusta do 16. septembra.

„Kao i uvek, svaki turnir je drugačiji. Najvažnije su svakako kvalifikacije za Olimpijske igre u Kini, a mislim da nikada nije lako igrati protiv Kine u Kini. Moramo da obratimo pažnju i na druge timove – Holandija sa novim selektorom, Dominikanska Republika koja je uvek opasna, ali verujemo u to da možemo da se plasiramo na OI na tom turniru. Evropsko prvenstvo, kao i uvek, veoma dug turnir – i dalje smatram da je predug, previše mečeva koji nisu mnogo interesantni ljudima, ali to nije na meni, format ne možemo da promenimo. Biće to dug turnir i važno je da budemo dobri na kraju, ne na početku“.

Posle jednogodišnje pauze, u reprezentaciju Srbije vraća se i Maja Ognjenović, koja je za nacionalni tim odigrala 302 meča. Ona ima 38 godina, a sa reprezentacijom je osvojila devet medalja na najvećim takmičenjima.

„Moj razgovor s Majom je bio vrlo lak. Poznajem je jako dobro jer smo proveli dve izvrsne sezone skupa u Vakifbanku. Kada sam je pitao: ’Da li želiš…’ nisam stigao ni da završim rečenicu, a ona je već odgovorila: ’Da, želim, želim da budem deo projekta, cilj mi je da budem u Parizu’. Sve je u redu s Majom. Ona nema više 20 godina, naravno, tako da zajedno sa kondicionim trenerom Vanjom moramo da joj organizujemo dobar raspored, ali mislim da će u većini vremena pomoći timu“.

Komentari (0)

Vidi sve komentare