Gođa u trci sa vremenom, ali ne odustaje od Pekinga

Olimpijske igre 24. jan 20222:16 > 01. feb 2022 11:26 0 komentara
Sofija Gođa
Erich Spiess / Red Bull Content Pool

Italijanska skijašica Sofija Gođa doživela je povredu kolena u padu tokom superveleslaloma u Kortini d’Ampecom, ali uprkos tome planira da brani titulu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu sledećeg meseca.

Povezano

Gođa je u teškom padu iščašila koleno, delimično pokidala krucijalni ligament (koji je operisan 2013. godine) i doživela manji prelom fibule, uz oštećenje tetive, pokazali su pregledi obavljeni u Milanu. Italijanka se povredila dan pošto je trijumfovala u spustu u Kortini, što je okarakterisala jednom od svojih najboljih pobeda.

Na Zimskim olimpijskim igrama Gođa bi trebalo da bude glavna favoritkinja za zlato u spustu, koje je i osvojila pre četiri godine u Pjongčangu. Ona će oporavak započeti već u ponedeljak, s ciljem da bude spremna za trku u spustu u Pekingu 15. februara. To znači da će izvesno propustiti veleslalom 7. februara i superveleslalom, u kojem bi takođe imala velike šanse za medalju. Da bi učestvovala u spustu moraće da se pojavi na barem jednom treningu, koji će biti održani u tri dana pre same trke.

„Ljuta sam. Ovo nije pauza koja mi je bila potrebna u ovako važnom trenutku u sezoni, ali ću vrlo brzo početi sa terapijama, s ciljem da branim titulu u disciplini koju najviše volim“, rekla je Gođa, koja bi trebalo da nosi zastavu Italije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara 4. februara, ali sada nije poznato da li će uopšte otputovati u Kinu do tada.

Gođa je i prošlog vikenda u Cauhenzeu imala težak pad, ali je tada izbegla veće povreće, iako je bila ugruvana do te mere da u ponedeljak nije mogla da hoda. Kao tada, i u Kortini je pad doživela na delu staze na kojem su senke otežale vidljivost, a do tog sektora je bila tek sedam stotinki iza sunarodnice Elene Kurtoni, koja se našla na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u nedelju.

„Sofijin udes je podsetnik koliko brutalan ovaj sport može da bude“, napisala je vodeća u Svetskom kupu Mikaela Šifrin na svom profilu na Instagramu, „Ali, to što i dalje postoji šansa da skija spust na Zimskim olimpijskim igrama daje neku nadu. Videti da je mogla da ustane toliko brzo i odskija do kraja staze je pokazatelj njene snage, ali i njenog mentaliteta da nikad ne odustaje“.

Pred početak Igara pod znakom pitanje je i učešće druge najbolje spustašice ove sezone Brizi Džonson, koja je takođe povređena. Džonsonova je bila druga iza Gođe na prva tri spusta u Svetskom kupu, a Italijanka je od tada upisala još jedan trijumf u toj disciplini, kao i dva u superdžiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!