Gradonačelnica Pariza odložila svoje kupanje u Seni pre OI

Guliver

Gradonačelnica Pariza, socijalistkinja An Idalgo je do posle drugog kruga parlamentarnih izbora 7. jula odložila svoje kupanje u gradskoj reci Seni, obećano za 23. jun kao "istorijski zaron" čime je htela da svima pokaže da je ta reka čista za sve, te i za letošnje Olimpijske igre.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

„Neće to biti 23. juna. Daćemo sebi vremena da prođemo kroz parlamentarne izbore. Ali, kupanja će svakako biti pre Igara“, izjavila je Idalgo.

#related-news_0

Još pre iznenadnog raspuštanja Skupštine koje je u nedelju objavio predsednik Francuske Emanuel Makron, 23. jun više nije bio relevantan za kupanje gradonačelnice zbog „obilnih kiša u maju i veoma jakog toka reke“, ukazala je gradska uprava početkom juna.

Ceremonija otvaranja Igara koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta, biće na Seni, a u vodi te reke u čije čišćenje su uložene 1,4 milijarde evra, uskočiće takmičari u triatlonu, plivačkom maratonu i paratriatlonu.

Ali, ipak ostaje neizvesnost za održavanje olimpijskih takmičenja na Seni zbog kvaliteta njene vode koji još od 2023. ne odgovara evropskim standardima zbog obilja dve fekalne bakterije u njoj što se svakodnevno proverava.

Nedavno je počelo korišćenje „retenzija“ – bazena za zadržavanje kišnice i otpadnih voda, ali u slučaju jake kiše neprečišćena voda može da se prelije iz njih u reku i donese zagađenje koje bi onemogućilo kupanje.

Za leto 2025. godine u Parizu je planirano otvaraje tri javna kupališta na Seni, od kojih jednog nedaleko od Ajfelove kule.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!