Heroj dana: Snaga, preciznost, gracioznost – Daiki Hašimoto

Olimpijske igre 28. jul 202118:22 1 komentar
Daiki Hašimoto
REUTERS/Lindsey Wasson

Gimnastička takmičenja na Olimpijskim igrama sama po sebi nose ogromnu dozu uzbuđenja. Pa još kada se pojavi mladi talentovani takmičar koji je voljan da pomera granice, a povrh svega kada je u pitanju domaćin, onda je potpuno jasna euforija usmerena ka novom "svetskom čudu" Daikiju Hašimotu olimpijskom šampionu u višeboju.

O finalu muškog višeboja pričaće se još dugo posle Igara u Tokiju. O tome da su se praktično do poslednjeg nastupa četvorica takmičara borila ravnopravno za zlato. I da je na kraju pobedio 19-godišnjak, koji je domaćinu Igara doneo ukupno 13. zlato i vodeće mesto u ukupnom poretku medalja, ispred etabliranih velesila Kine, SAD i Rusije.

povezano

Pričaće se o još tinejdžeru za koga strah nije postojao. Strah da rizikuje kako bi nastup učinio što boljim, što lepšim, što atraktivnijim, što efektnijim. Um je bio na samurajskom modu, a kada je tako nesumnjiv talenat je mogao da dođe do izražaja. I došao je. Mladi 19-godišnji Daiki Hašimoto samo u jednoj rotaciji nije bio najbolji, jedini je u dve imao učinak preko 15.000, a samo u jednoj manje od 14.700, što samo govori koliko je bio blizu savršenstvu.

Iako je ovo disciplina u kojoj su se Japanci, tačnije legendarni Kočei Učimura, etablirali kao olimpijski vladari, Hašimoto se na svom bunjištu postarao da stvori nasleđe o kojem će se dugo ispredati bajkovite priče. Kako od onih kojima je gimnastika čitav život, tako i od onih koji je usput odgledaju na Olimpijskim igrama.

Zbog ovakvih predstava zaista može da nam bude istinski žao što zbog više sile nije moguće prisustvo publike. Jer kakva bi to tek priča bila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare