Holifild nije ušao u ring… Josipoviću zlato 1984. u El Eju

Olimpijske igre 1. avg 202117:00 0 komentara
Anton Josipović, Ivander Holifild
Print screen

Nesvakidašnji put imao je Anton Ante Josipović do osvajanja olimpisjkog zlata u Los Anđelesu 1984. Tada 23-godišnji bokser rođen u Banjaluci rušio je razornom levicom sve rivale do finala, ali je u odlučujućem duelu ostao bez protivnika. I to ne bilo kog rivala, već legendarnog Ivandera Holifilda.

Budući dvostruki profesionalni šampion sveta u teškoj kategoriji je u polufinalu, posle gonga, udario i nokautirao Novozelanđanina Kevina Berija, i jugoslovenski arbitar Gligorije Novičić ga je diskvalifikovao. Domaćini su se žalili na ovu odluku i na sve načine pokušavali Holifilda da vrate u ring, ali uzalud.

Povezane vesti

Novičića je potom u olimpijskom selu čuvalo pet komandosa, a s obzirom na to da nokautirani Beri nije bio u stanju da se bori, najsjajnija medalja pripala je jednom od najvećih poentera koje je svet ikada video.

Uoči dodele medalja pomislio sam, hajde da idemo do kraja. Uzeo sam Holifilda za ruku i popeo ga na pobedničko postolje. Amerikanci su aplaudirali. Umesto da nas nokautiraju, nokautirali smo mi njih. Olimpijska medalja je svima bila najznačajnija na svetu. Sve ostale su nebitno u poređenju s njom. To su stvari koje se ne zaboravljaju,“ kaže Josipović.

Sudija Novičić sa Holifildom i Berijem, Foto: Guliverimage/AP Photo

Josipović je bio član Slavije iz Banjaluke, a kasnije se oprobao i u profesionalnim vodama. Posle ratnih sukoba 1997. vratio se u Banjaluku, ali je u jednom kafiću pucano u njega. Ranjen je sa dva metka.

Bio sam „kolateralna šteta“ nekih prepucavanja. Međutim kad se, nakon ranjavanja, javilo 100 ljudi da pita šta mi treba, da li mi mogu nekako pomoći, shvatio sam da me Banjalučani još vole. Banjaluku nisam zamrzeo zbog toga, naprotiv, još više sam je zavolio jer sam shvatio da sam i dalje omiljen u svom gradu,“ pričao je Josipović nekoliko godina kasnije.

Tri države me u statistikama vode kao olimpijskog pobednika: SFRJ, Hrvatska i BiH. Ja sam, nažalost, šampion bez zemlje.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!