Hrvatska će u Parizu imati dvoje takmičara u gimnastici

Olimpijske igre 19. apr 202416:54 1 komentar
Ivan Peric CROPIX OSIJEK HRVATSKA Copyright: xxIvanxPericx 0259457810st

Hrvatska će ove godine na Olimpijskim igrama u Parizu imati dva predstavnika u gimnastici.

Tin Srbić, osvajač bronzane medalje na prethodnim Igrama, obezbedio je mesto u Parizu još ranije, a u petak je na poslednjem gimnastičkom takmičenju Svetskog kupa u Dohi, nakon velikog preokreta, mesto u Parizu izborio je i Aurel Benović.

Pred početak Svetskog kupa u Dohi Benović je imao male šanse da se izbori za olimpijsku vizu jer su njegovi konkurenti imali značajnu bodovnu prednost.

Ipak, sve se složilo u Benovićevu korist.

Prvo je u sredu u kvalifikacijama podbacio Belorus Jahor Šaramkov koji je ostao bez finala partera.

Ostala je još borba između Benovića i Francuza Benjamina Osbergera u finalnom nadmetanju u kojem je dvadesettrogodišnji Osječanin pripremio vežbu sa početnom ocenom 6,3. Za izvedbu je dobio 8,033 bodova i tako došao do konačne ocene 14,333, što je za dve desetinke bilo bolje od ocene iz kvalifikacija.

Francuz je imao nižu početnu ocenu za svoju vežbu (5,9), a dobio je i manje bodova za svoju izvedbu (7,833) te je sa ukupnih 13,733 završio na šestom mestu. To je Aurelu bilo dovoljno da se prvi put u karijeri plasira na Olimpijske igre.

U izjednačenoj konkurenciji u Dohi pobedu na parteru odnio je Kazahstanac Milad Karimi (14,766), ispred Britanca Luka Vajthausa (14,566) i svog sunarodnika Dmitrija Patanina (14,500).

Benovića u Dohi čeka i nastup u finalu preskoka, koje je na rasporedu u subotu, kad će se za odličja boriti i Tina Zelčić na gredi.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare