POI: Srbija najuspešnija u regionu, Hrvatskoj medalja više

Olimpijske igre 5. sep 202116:31 > 16:40 2 komentara
Paraolimpijski komitet Srbije

Paraolimpijske igre u Tokiju su završene, a takmičari iz regiona su opravdali, slobodno se može reći premašili očekivanja. Osvojili su 17 medalja, a da je bilo malo više sreće i koncentracije, broj odličja je mogao da bude i veći.

Najuspešnija država u regionu je Srbija, koja je osvojila šest medalja, dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu. Bez ikakve dileme, centralna figura je bio Dragan Ristić koji je osvojio dve zlatne medalje u streljaštvu, discipline puška 10 i puška 50 metara.

Do srebrnih medalja, stigli su Željko Dimitrijević u bacanju čunja, Laslo Šuranji u streljaštvu, disciplina 50 metara pištolj i Zdravko Savanović, takođe streljaštvo, ali disciplina 50 metara puška.

Michael Steele, Getty Images

Bronzano odličje su osvojile stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić u ekipnoj konkurenciji, a ostao je mali žal, jer su Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća i Ana Prvulović poraženi u pojedinčanoj konkurenciji u odlučujućim mečevima za medalju.

Pored toga, Saška Sokolov je uspela da stigne do tri finala u atletici, 100 metara, 200 metara i bacanje koplja, ali ne i do medalje, a veoma blizu bronzanog odličja, bila je Marija Micev koja se takmičila u tekvondou, odnosno stonoteniseri Srbije, koji su u ekipnom delu zaustavljeni u osmini finala.

Paraolimpijski komitet Srbije

Kada je Hrvatska u pitanju, ona je osvojila sedam medalja, jednu više u odnosu na Srbiju, ali nema ni jedno zlatno odličje. Takmičari iz Hrvatske su osvojili tri srebrna i četiri bronzane medalje.

Veoma blizu trona, bili su Velimir Šandor u bacanju diska, u istoj disciplini, ali drugoj klasi, srebro je osvojio Ivan Katanušić, a do srebra je stigao i Ivan Mikulić u tekvondou.

Hrvatski olimpijski odbor

Bronzane medaje su osvojile stonoteniserke, Anđela Mužinić i Helana Dretar Karić, u ekipnom delu takmičenja, Deni Černi u bacanju kugle, Mikela Ristoska u skoku u dalj, odnosno Dino Sinovčić u plivanju, disciplina 100 metara leđnim stilom.

Alex Pantling/Getty Images

Slovenija je osvojila jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, a obe u režiji Gorazda Franceka Tiršeka, koji se takmičio u streljaštu, Tiršek je osvojio srebro u discplini puška 10 metara stojeći, a bronzu na 10 metara u ležećem stavu.

Gareth Copley/Getty Images

Filip Radović je osvojio prvu medalju u istoriji Crne Gore kada su Paraolimpijske igre u pitanju. Do medalje je mogao i Luka Bakić, koji je poražen u meču odluke u pojedinačnoj konkurenciji.

Ipak, najveći žal je ostao za ekipnom konkurencijom u stonom tenisu, jer su Filip Radović i Luka Bakić u meču za plasman u polufinale i sigurnu medalju, slovili za favorita protiv selekcije Nigerije, ali tu ulogu nisu uspeli da opravdaju na terenu.

POKCG

Bosna i Hercegovina slavi odbojkaše, koji su u paklenoj konkurenciji uspeli da stignu do bronzane medalje. BiH je u grupnoj fazi poražena od Rusije, ali je pobedama nad Egiptom i Japanom, stigla do polufinala.

Nepremostiva prepreka u polufinalu bio je Iran, ali su momci iz Bosne i Hercegovine u meču za bronzanu medalju, savladali Brazil.

Printscreen

Dileme neka nikakve, svi takmičari koji su branili ugled regiona zaslužuju ogromne čestitke i veliki respect, zbog samog plasmana na Paraolimpijske igre. Šta tek reći za osvajače medalja?

U svakom slučaju, Paraolimpijci Crne Gore su put Tokija krenuli sa sloganom – Idemo dalje, a pomenuti slogan bi mogao da se odnosi na kompletan region, jer su pripreme za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine praktično već počele.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare