Prva medalja za Srbiju: Mikec osvojio srebro

Olimpijske igre 24. jul 20217:40 > 10:30 24 komentara
Tom Pennington/Getty Images for BEGOC

Damir Mikec osvojio je prvu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sjajni strelac je u gađanju vazdušnim pištoljem stigao do srebra.

U izuzetno uzbudljivom finalu, Mikec je blistao i uspeo da se domogne druge pozicije. Ubedljvo je slavio Iranac Faragi sa 244,8 krugova, Mikec je imao 237,9 a treće mesto je pripalo Kinezu Pangu sa 217,6.

Damir je u nekoliko navrata bio na ivici ispadanja, ali je uspevao hicima koji su odlučivali, prvo da opstane u borbi za četvrto i peto mesto, kasnije i za treće i četvrto.

Veliki kiks je napravio Ukrajinac Korošilov, do tog trenutka drugoplasirani kada se odlučivalo o ostanku trojice strelaca sa hicem od 8,4. Praktično je otvorio vrata Pangu i Mikecu dođu do odličja i tada je bilo jasno da će Srbija doći do prve medalje u Tokiju.

Damir Mikec
AP Photo/Alex Brandon

Ovo je najveći uspeh u karijeri Damira Mikeca, kome je u bogatoj kolekciji odličja nedostajala samo olimpijska medalja. Srpski as će se još jednom naći na vatrenoj liniji u miksu zajedno sa Zoranom Arunović.

Reprezentativac Srbije je u borbu za medalje ušao sa osmog mesta sa pogođenih 578 krugova. Isti rezultat ostvarili su i Kinez Pang na sedmom i Pakistanaca Jozef na devetom mestu. Kinez i Srbin su prošli dalje zahvaljujući većem broju pogođenih centara (22 i 21), dok je Jozef imao 13.

Pakistanac je imao sve u svojim rukama u poslednjem hicu. Da je pogodio centar išao bi u borbu za medalju. Na sreću Mikeca došao je do devetke i reprezentativac Srbije je ušao među osam najboljih.

Rezulati finala: Faragi (Iran) 244,8, Mikec (Srbija) 237,Pang (Kina) 217,6, Korošilov (Ukrajina) 198,9, Rajc (Nemačka) 176,6, Žang (Kina) 158,2, Saurab (Indija) 137,4, Kim (Južna Koreja) 115,8.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare