Obradović za SK: Bogdan i Micić odmorni, zna se šta želimo

Euroleague 10. jul 20249:00 0 komentara

Reprezentacija Srbije i ambicije na Olimpijskim igrama, Partizan i Crvena zvezda, Majk Džejms i Kemba Voker, Nikola Topić, poželjne i nepoželjne osobine igrača, to su samo neke od tema koje smo pokrili u intervjuu sa Sašom Obradovićem, trenerom Monaka.

Obradović je u utorak bio gost Sport kluba, izdvojio je vreme dok je u Beogradu i u razgovoru koji je trajao skoro kao školski čas otkrio mnogo toga zanimljivog, a jedna od prvih tema je bila produženje ugovora Majka Džejmsa.

“On dečko voli malo pažnju, to je sigurno”, kaže Obradović uz osmeh, “I on je bio siguran, i mi smo, da će ostati, nije bilo dileme, ali moralo je malo da se priča. Imao je veliko interesovanje, znam da su mu se nudili veliki novci, ali kada smo došli do toga da su približno isti finansijski uslovi, uz mesto na kojem je i trenera kojeg ima, onda je bilo normalno da ostane”.

Monako je već formirao tim, stigli su Nik Kalates i Jorgos Papajanis, a Obradović ističe da se od starta mora biti iskren sa igračima, počev od uvodnog razgovora.

“Tu trener mora da bude vrlo otvoren, ne možeš da pričaš nešto što nećeš da uradiš. Ako nije otvoren, trener će tokom sezone imati problem da objasni ulogu, poziciju, stvari koje treba da se rade. Moraš da pripremiš igrača na ono što ga očekuje. Igrač mora da zna šta ga očekuje, pravu ulogu, pogotovo kada je nova ekipa. Hemija koja se stvara u timu zavisi od tih početnih razgovora”, kaže Obradović i nešto kasnije dodaje:

“Ja volim jake karaktere. To može da bude dobro, može da bude i problem, ali pre bih uvek birao jake karaktere koji mi možda i predstavljaju problem u smislu minutaže, važnosti na terenu. S druge strane, znam da se jaki karakteri teže predaju”.

Saša Obradović
Photo by Alfonso Cannavacciuolo/Euroleague Basketball via Getty Images

Na pitanje koja osobina kod igrača može da razjede atmosferu u svlačionici, 55-godišnji Obradović odgovara:

“Možda samoživost, to može da bude problem, naročito u ekipi koja ima velika očekivanja. Svako od tih igrača ima ponekad i prevelika očekivanja u odnosu na ono što mogu da rade. Zato je i uloga trenera da ih kanališe i da objasni na koji način može da se pomogne ekipi. Trener mora da bude spreman da iskritikuje ako se nešto ne odradi u skladu sa očekivanjima”.

Obradović je tokom igračke karijere imao teške povrede, imao je savet za njega u tom smislu, a govorio je i o Nikolinom igračkom potencijalu.

“Teško je stvoriti plejmejkera, obično se čeka neki ekstratalenat. Iz aviona se vidi da je Topić taj i da cela budućnost treba da se pravi u skladu sa time. Pregled igre, čitanje igre, vidi se da ima i hrabrost da donosi velike odluke. Ima potrebnu ‘veličinu’, ima i stvari na kojima treba da radi, ali neke glavne karakteristike daju nam razloga da verujemo da će on biti sve bolji, da bude tamo gde svi mi želimo da bude”.

Saša Obradović
Photo by Alfonso Cannavacciuolo/Euroleague Basketball via Getty Images

Kao i svi u košarkaškoj zemlji kakva je Srbija, i Obradović se nada uspehu Orlova na Olimpijskim igrama.

“Važno je da se tempira forma za ono što je najvažnije. Imamo dosta razloga da razmišljamo o jednoj od medalja, mislim da je to uvek cilj za naciju kao što je naša. Zna se gde idemo, gde bismo voleli da budemo, gde smo i bili. Ove godine imamo jednu od jačih reprezentacija, ne samo po imenima, već i po sezonama koje su iza nas – na primer, Micić i Bogdanović su imali vremena da se odmore, i mentalno i fizički. Jokić svojim kvalitetom donosi i balans u odnosu na spoljnu liniju, popunjeni smo baš na svim pozicijama, u svakom trenutku imamo kvalitet i u petorci i na klupi”, objašnjava Obradović za SK.

Govorio je trener Monaka i o pojačanjima Partizana i Zvezde, više o tome OVDE, zatim o profesionalnosti Kembe Vokera, snazi olimpijskog turnira, o sebi kao potencijalnom selektoru Srbije, o tome posle kojeg meča je žestoko iskritikovao ekipu prošle sezone… Kompletan intervju pogledajte u video snimku na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!