Srpski olimpijac suspendovan na godinu dana zbog dopinga!

Olimpijske igre 10. jul 202414:40 14 komentara
FOTO: PSS/David Damnjanović

Uroš Nikolić, reprezentativac Srbije u plivanju, učesnik Olimpijskih igara u Tokiju i nesuđeni učesnik Igara u Parizu, suspendovan je na godinu dana zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci, saznaje Sport klub.

povezane vesti

Tako je priča koju je Sport klub ekskluzivno objavio krajem marta dobila epilog. Tada smo napisali da je Uroš Nikolić, kao član srpske štafete 4 x 100 slobodno, bio pozitivan na doping testu tokom Svetskog prvenstva u Dohi u februaru ove godine.

Tada je u njegovom organizmu utvrđeno prisustvo pseuodoefedrina. Uroš je koristio lek protiv alergije u kojem je bila prisustna određena doza nedozvoljene supstance.

Nikolić je odmah uložio žalbu i Svetska antidopng agencija (WADA) je prihvatila da se uradi takozvani „retroaktivni tue“, odnosno srpski reprezentativac je priložio svu dokumentaciju koja potvrđuje da je lek koristio u svrhu kliničkog lečenja.

Obavljeno je i saslušanje pre nekoliko dana i tada je žalba odbačena, a Nikolić je suspendovan na godinu dana. Neće moći da se bavi plivanjem od 4. jula ove do 3. jula 2025. godine. Ovo je potvrdila i Antidoping agencija Srbije na svom sajtu.

Zanimljivo je da je Nikolić učestvovao na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali u Plivačkom savezu Srbije nisu hteli da rizikuju da ga stavljaju u štafetu 4 x 100 slobodno. Na kraju je umesto njega plivao Justin Cvetkov, i on je zajedno sa Andrejom Barnom, Velimirom Stjepanovićem i Nikolom Aćinom stigao do evropskog zlata.

Nikolić je stalni član srpske štafete od Svetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine i ovo mu je prvi prekršaj ovakve vrste, koji ga je skupo koštao.

Interesantno je da se Plivački savez Srbije nijednom nije oglasio o spornom slučaju, pa čak ni sada kada je poznata kazna za Nikolića. U krovnoj kući srpskog plivanja se svi prave „mrtvi“, verovatno misleći da o ovome ne treba ništa da se zna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare