Svečano su otvorene Zimske paraolimpijske igre

Olimpijske igre 4. mar 202218:07 > 05. mar 2022 7:59 0 komentara
Paraolimpijske igre
REUTERS/Soe Zeya Tun

Svečanom ceremonijim na Nacionalnom stadionu u Pekingu zvanično su u petak otvorene 13. Zimske paraolimpijske igre.

Na Igrama u Pekingu nastupiće 564 parasportista iz 46 zemalja, a Peking je postao prvi grad u istoriji koji je ugostio letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre, a sada i zimske.

Ni ove Igre nisu lišene pandemije, pa se održavaju u „balonu“. Svi učesnici Igara, sportisti, članovi ekipa i funkcioneri ostaće u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od spoljnog sveta za vreme trajanja Igara. Sportisti su imali izbor – ili da budu potpuno vakcinisani ili da provedu 21 dan u karantinu po dolasku.

Paraolimpijske igre
REUTERS/Soe Zeya Tun

Igre u Peking će ostati upamćene i po izbacivanju ruskih i beloruskih paraolimpijaca zbog agresije njihovih zemalja na Ukrajinu. Međunarodni paraolimpijski komitet je prvotno doneo odluku da Rusija i Belorusija mogu da učestvuju pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, međutim nakon silnih pritisaka obe zemlje su na kraju izbačene sa Igara.

Svečanost je započela osvrtom na prethodnih 12 Zimskih paraolimpijskih igara, a potom je predstavljeno i svih šest paraolimpijskih sportova koji su na programu.

Maskota Igara je čarobno stvorenje Šuei Ron Ron, koje predstavlja kineski lampion. Za maskotu se tvrdi da predstavlja prijateljstvo, hrabrost i snagu.

Vrhunaca večeri bilo je paljenje paraolimpijskog plamena. Kao i na nedavno završenim Olimpijskim igrama najmanji olimpijski plamen u istoriji zapaljen je usred pahulje sačinjene od pahuljica u kojima su bila imena svih država koje se takmiče na Igrama. „Pahuljicu“ je na ZPOI upalio Li Duan.

Paraolimpijske igre
REUTERS/Aly Song

Na Igrama će medalje biti podeljene u šest sportova i u 78 disciplina – 39 za muškarce, 35 za žene i četiri mešovite discipline.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!