Odbojkašice bez finala: Srbiju čeka borba za bronzu

Olimpijske igre 6. avg 20215:55 > 8:00 40 komentara
Toru Hanai, Getty Images

Neće biti zlatnog het-trika. Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije se plasirala u finale Olimpijskih igara u Tokiju, pošto je izgubila od selekcije Sjedinjenih Američkih Država 3:0 (25:19, 25:15, 25:23).

Pod pritiskom su popustile svetske i evropske šampionke. Nije Srbija bila na svom nivou, nedostajao je bolji prijem, a onda i bolji prolaz sa krajeva.

Amerikanke su s druge strane igrale svoju igru, stizale su sve u polju, sigurne su bile u bloku i imale su raznovrstan napad.

Najbolja u pobedničkom timu bila je Andrea Druz sa 17 poena, Džordan Larson osvojila je 15. U ekipi svetskog i evropskog šampiona Tijana Bošković je osvojila 19 poena (uz napad 16/41) i ona je bila jedina sa dvocifrenim učinkom. Mina Popović osvojila je 6 poena, a Milena Rašić 5.

Bio je ovo svojevrstan revanš ekipe Karča Kiralja za poraz u polufinalu na Igrama u Riju 2016, pa ‘plave dame’ neće biti u prilici da ‘brane’ tada osvojeno srebro.

Srbiji sledi meč za bronzu, dok će Sjedinjene Države u svom četvrtom finalu pokušati da dođu do prvog zlata.

U drugom polufinalu sastaju se Brazil i Južna Koreja.

Počeo je meč sa dva poena Tijane Bošković, ali su brzo Amerikanke preuzele inicijativu. Pogađala je Mišel Barč-Hekli, a onda je dva put izblokirana Bianka Buša. Preuzele su prednost tada američke odbojkašice i nisu je više ispuštale. Odlično su igrale izabranice Karča Kiralja, pokrivale su polje, blokom pratile svaki napad rivala, i bile su sigurne u realizaciji. Brzo je na semaforu bilo 20:12. Uhvatile su Srpkinje ritam u završnici seta, osvojile nekoliko poena i blokom. Međutim, set je već bio izgubljen.

Nisu dozvolile Amerikanke svetskim i evropskim šampionkama da se vrate u igru. Iako se borba vodila početkom drugog seta, problemi na prijemu skupo su koštali Srbiju. Sjedinjene Države su povele 17:12, a onda veoma lako održavale prednost. Nisu pomagale ni izmene koje je Zoran Terzić pravio.

Najveća borba vodila se u trećem setu, iako su ga Amerikanke počele sa 7:2. Došle su do igre Srpkinje, prijem je bio bolji. Međutim, nisu ‘plave dame’ realizovale nekoliko kontri za izjednačenje. Važni poeni u završnici pripali su ekipi SAD, koja je povela 19:15. Nisu odustajale Srpkinje, pa su prišle na 21:19, a posle greške Barč-Hekli i na 22:21. Uzbudljiva završnica nagoveštena je posle servis greške Druz (23:22). Kuvanjem Vašington je Amerika došla do prve meč lopte. Poentirala je potom Milena Rašić, ali je vrlo brzo Larson donela pobedu Sjedinjenim Državama.

Tok meča mogli ste da pratite uz naš sajt:

Treći set, SAD – Srbija 25:23

Nisu odstupale od svog plana Amerikanke, pa su povele sa velikih 7:2 u trećem setu. Bio je to znak za Srpkinje a moraju da krenu na sve ili ništa.

Ušla je u igru ponovo Blagojević, koja je donekle stabilizovala prijem.

Zaigrale su bolje ‘plave dame’, proradio je blok, olje su pokrivale polje i posle poena Boškovićeve smanjile su na 8:7.

Ipak, održavale su prednost Amerikanke, bile su izuzetno uporno, strpljive, pa su od 9:8 otišle na 12:8.

Vratila se u igru tada Buša. Usledio je izuzetno dug poen, koji je osvojila Srbija posle greške Larson. Napravila je potom Amerika još jednu grešku i bilo je 12:10.

Važnu loptu izgurala je Milenković na mreži za 13:12, ali Amerikanke nisu dozvolile izjednačenje. Bark-Hekli je osvojila poen za 14:12.

Imala je Srbija kontru za izjednačenje, ali je dvojni blok sačekao Milenković (15:13).

Usledilo je nekoliko uzbudljivih poena, ali su u pojedinim momentima žurile srpske odbojkašice, pa su Amerikanke povele 17:14.

Držale su sve pod kontrolom Amerikanke, pa je na 19:15 selektor srpske reprezentacije tražio novi tajmaut. Pokušao je Terzić da opusti devojke, da ih oslobodi pritiska.

Buša i Bošković su poentirale za 21:18, a onda je pogrešila Druz. Tražio je tad minut pauze i Kiralj.

Strpljive su bile odbojkašice SAD, štitile su svoje polje, stizale sve lopte, da bi dug poen osvojila Akinradevo za 22:19.

Nije odustajala Srbija, pa je prišla na 23:22. Ipak, kuvala je Vašington, pala je ta lopta na liniju i SAD je došla do meč lopte.

Milena Rašić je sprečila da realizuju prvu. Tražio je Kiralj tada još jedan tajm-aut.

Poslao je Terzić na blok Mirkovićevu umesto Ognjenovićeve. Ali je Larson osvojila već naredni poen i Amerikanke su slavile veliku pobedu.

Drugi set, SAD – Srbija 25:15

Odlično su Amerikanke počele drugi set i već na startu povele 3:0. Uz poene Boškovićeve i grešku rivalki, Srbija je izjednačila.

Iako su ‘plave dame’ zaigrale bolje u napadu, vezale su se servis greške i semafor je pokatao 10:7 za SAD. Pošto je Rašićeva izbacila loptu u aut, selektor Terzić je tražio tajm-aut.

Razvijala se borba u nastavku, bolje su igrale srpske odbojkašice u polju. Tijana je poentirala za 13:11.

Međutim, Amerikanke su i dalje imale inicijativu, odlične su bile u napadu i posle asa Druz povele su 15:11.

Promenio je tada Terzić primača, pa je umesto Buše na terenu bila Blagojević. Kada je tim SAD povećao prednost na 17:12, srpski selektor je tražio i tajm-aut.

Nije se mnogo menjalo na terenu, mučile su se ‘plave dame’ na prijemu. S druge strane, odlično su se branile Amerikanke, sigurne su bile u napadu pa su povele 22:14.

Za duplu izmenu se odlučio tada selektor svetskih šampionki, umesto Maje Ognjenović i Milene Rašić na terenu su se našle Slađa Mirković i Maja Aleksić. Vratila se na 23:14 u igru i Bianka Buša.

Larson je donela prvu set loptu selekciji SAD, a realizovala ju je Akinradevo blokom nad Boškovićevom.

Toru Hanai, Getty Images

Prvi set, SAD – Srbija 25:19

Meč je počeo poenima Tijane Bošković i srpski tim je poveo 2:0. Uzvratile su Amerikanke preko Mišel Barč-Hekli za izjednačenje. Posle dva vezana bloka nad Biankom Bušom, semafor je pokazao 4:2 za SAD. Pala je još jedna lopta svetskim prvakinjama i na 5:2 je selektor Zoran Terzić tražio tajm-aut.

Prekinula je seriju SAD potom Bošković, a onda je usledio i blok Milenkovićeve. Međutim, palo je potom kuvanje Druz.

Brz napad odigrala je Srbija preko Mine Popović, da bi potom upravo ona pogrešila na servisu (7:5).

Jurile su ‘plave dame’ rezultat, ali su od 9:8 izabranice Karča Kiralja napravile seriju. Dobro su pokrivale polje, blok im je funkcionisao i bilo je 13:8. Popović je prošla kroz sredinu za 13:9.

Raspoložena u napadu bila je Druz, pa je na 16:10 srpski selektor tražio drugi tajm-aut. Dalo je to rezultata, pa su poentirale potom Bošković i Milenković.

Međutim, nisu od svoje igre odustajale Amerikanke. Stizale su svaku loptu, brze su bile u napadu, pa su se mučile Srpkinje. Posle greške Tijane, tim SAD je imao veliku prednost od 20:12.

Nisu svetske šampionke u polju radile šta se očekivalo, pao je i as Vošington za 22:13. Blok Larson nad Bošković doneo je prvu set loptu Amerikankama (24:15).

Nije odustajala Srbija, prošla je Popović kroz sredinu, a onda je Bošković blokom zaustavila Barč-Hekli. Zaustavila je Popović na mrežu Druz za 24:18 i selektor SAD je tražio tajm-aut.

Pogrešila je Druz posle pauze, ali je onda Akinradevo donela set svojoj selekciji 25:19.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare