Veliki hendikep za potencijalnog rivala Srbije na OI

Olimpijske igre 17. jun 20248:12 0 komentara
Jonas Valančunas
Photo by Yong Teck Lim/Getty Images

Jonas Valančunas, jedan od najboljih košarkaša Litvanije, neće biti u timu za olimpijski kvalifikacioni turnir u Portoriku.

Valančunas, koji je za Litvaniju odigrao bezbroj velikih takmičenja, biće slobodan agent za vreme odigravanja turnira – od 2. do 7. jula.

„Jonas definitivno želi da igra za reprezentaciju, osiguranje nije problem“, rekao je generalni sekretar Košarkaške asocijacije Litvanije Mindaugas Balčijunas.

Pročitajte i:

„Uslov koji ne možemo da ispunimo jeste taj da Jonas mora da bude zdrav početkom jula kada potpisuje ugovor. To niko ne može da garantuje. Osamnaest godina, Jonas je razumeo potrebe nacionalnog tima, a ako se situacija drastično ne promeni, sada će Litvanija morati da razume Jonasa“, dodao je Balčijunas.

Valančunas će biti uz ekipu, a Balčijunas ističe da cilj ostaje isti.

„Imamo jak tim i idemo u Portoriko sa željom da se kvalifikujemo za OI. Posle toga, Jonas se priključuje“.

Valančunasovi agenti ne mogu da počnu pregovore pre 30. juna, a novi ugovor ne može biti potpisan pre 6. jula, takva su pravila.

„Prvi put u svom životu da ne mogu da budem igrač. Biću tu duhom, davaću savete, biti uz tim, treniraću. Nadam se da me Litvanija razume“, rekao je 32-godišnji Valančunas, koji je od 2021. igrao za Nju Orleans Pelikanse.

Litvancima neće biti lako, u Pariz ide samo pobednik turnira – Litvanija je u grupi sa Meksikom i Obalom Slonovače, a u drugoj grupi su Italija, Portoriko i Bahrein.

Pobednik turnira u Portoriku na Igrama će biti u C grupi sa reprezentacijama Srbije, SAD i Južnog Sudana.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!