Zatvorene Paraolimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre 5. sep 202116:25 > 16:27 0 komentara
Zatvaranje POI
Pavel Bednyakov / Sputnik

Gašenjem plamena na Olimpijskom stadionu u Tokiju i zvanično su završene 16. letnje Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo rekordnih 4.537 sportista iz 162 zemlje među kojima i 19 srpskih paraolimpijaca.

Srpski sportisti sa invaliditetom nastupili su u sedam sportova i osvojili šest medalja – dva zlata, tri srebra i jednu bronzu.

Bile su to sigurno najspecifičnije POI u istoriji. Uz godinu dana odlaganja zbog pandemije koronavirusa, ipak su održane u neverovatnim uslovima, bez gledalaca i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih učesnika u gradu u kojem vlada vanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih koronavirusom.

Povezane vesti

Međutim, nakon što su uspešno odrađene Olimpijske igre, i Paraolimpijske su prošle bez većih problema. „Balon“ je, uz sitna odstupanja, izdržao. Organizatori su objavili da je od 1. jula na oko milion testova bilo tek nešto više od 350 pozitivnih.

Tokio je tako ušao u istoriju kao prvi grad na svetu, koji je dva puta održao letnje OI i POI (1964, 2020).

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Endrju Persons je istakao da su „tokijske Igre nadmašile sva očekivanja“.

„Bilo je fantastično, sportistima smo pružili sigurno okruženje, a istovremeno smo štitili i japansko stanovništvo“, poručio je Parsons, 44-godišnji Brazilac kome su ovo bile prve letnje POI ot kad je 2017. preuzeo IPC.

Na sportskom terenu i ove su Igre ponudile bezbroj neverojatnih priča, emocija, radosti, ali i tuge. Bile su pokretač promena za rušenje društvenih barijera diskriminacije za osobe sa invaliditetom.

„Pružile su toliko emocija, to je snaga sporta. Ne postoji bolji alat za rehabilitaciju od sporta“, zajednička je misao paraolimpijaca.

Koncept ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. bila je „Harmonična kakofonija“.

Svet inspirisan paraolimpijskim igrama, svet u kojem sijaju razlike. U ovom se svetu različita tela, jedinstvene tehnologije i različiti materijali okupljaju kao skladna i šarena celina, ne kao jedna pomešana boja. Ono što se na prvi pogled čini kao početak kakofonije, zapravo je rađanje novog sklada. Jer, razlike ne stvaraju sukob, već rađaju novu budućnost, završna je misao ceremonije zatvaranja.

„Naš se put bliži kraju“, rekla je predsednica Organizacionog odbora Seiko Hašimoto, poručivši paraolimpijcima kako su nadahnuli mnoge od nas.

„Nadahnuli ste mnoge od nas da krenemo na svoja nova putovanja. Dali ste nam uvid i moć da pogledamo sebe i oblikujemo svoju budućnost. Promena počinje svešću. Odlučni smo u izgradnji raznolike i inkluzivne budućnosti u kojoj ljudi prepoznaju i podržavaju međusobne razlike bez diskriminacije, ili barijera bilo koje vrste. Sada idemo napred sa obećanjem da će ta predanost biti katalizator društvenih promena“, naglasila je Hašimoto.

„Usprkos svemu, uspeli smo“, dodao je prvi čovek IPC, Endrju Parsons.

„Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. nisu samo istorijske, već su bile i fantastične. U 12 čarobnih dana sportisti su svetu dali samopouzdanje, sreću i nadu. Rušili su rekorde, grejali srca i otvarali umove“, dodao je.

Zahvalio je glavnim učesnicima u organizaciji Igara, nacionalnim paraolimpijskim odborima, međunarodnim federacijama, funkcionerima, klasifikatorima i medijima, posebno istakavši volontere.

„Vi ste ponos svog naroda. Vaš entuzijazam, omotenaši, donosili su energiju i strast svaki dan. Arigato svim volonterima.“

Parsons je još dodao da ceremoniju ne treba gledati kao završnu, već kao otvaranje prema svetloj i uključivoj budućnosti.

„Nalazimo se na ključnom raskršću planete, nijedna maska ​​ne može pokriti njene nedostatke. Kroz „WeThe15″ želimo da nadogradimo (osnivač IPC Sir Ludwig) Gutmanovo nasleđe. Želimo da pružimo globalni pokret koji javno vodi kampanju za vidljivost, pristupačnost i mogućnosti“, istakao je Brazilac.

Paraolimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domaćina sledećih letnjih POI 2024. godine, a biće to prvi put da se letnje POI održavaju u Francuskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!