Zatvorene ZPI: Kina dominantna, Ukrajina fantastična

Zimske paraolimpijske igre
REUTERS/Peter Cziborra via Guliver

U nedelju su svečanom ceremonijom u Pekingu zatvorene 13. Zimske paraolimpijske igre. Predstavnike je u kineksu prestonicu poslalo 46 saveza, ukupno je učestvovalo 564 takmičara, a videli smo 78 nadmetanja za medalje u šest sportova.

Na kraju su najuspešniji bili sportisti iz zemlje-organizatora – Kinezi su iskazali nadmoć sa 61 osvojenom medaljom (18 zlatnih, 20 srebrnih i 23 bronzane).

ZPI:

Igre su protekle dobrim delom i u znaku rata u Ukrajini koji je započeo tokom njihovog održavanja. Zbog toga je Međunarodni paraolimpijski komitet doneo odluku da ne dozvoli takmičarima iz Rusije i Belorusije da nastupe zbog kršenja „olimpijskog primirja“ i aktivnosti u ratu u Ukrajini.

Ruski i beloruski paraolimpijci takmičiće se na Igrama koje će te dve države samostalno organizovati za svoje predstavnike – one će od 18. do 21. marta biti upriličene u ruskom gradu Hanti-Mansijsk.

Međutim, Igre su donele i jednu lepu priču – Ukrajina, koja je tokom Igara bila pogođena vojnim sukobima, uspela je da na sportskim borilištima ostvari sjajne uspehe. Ukrajinci su bili druga najuspešnija nacija na Igrama sa ukupno 29 medalja – 11 zlatnih. Posebno su Ukrajinci bili nadmoćni u biatlonu – osvojili su sve tri medalje u sledećim disciplinama: muška trka na 6 km za sportiste oštećenog vida, ženska trka na 10 km i muška trka na 10 km za sportiste oštećenog vida

Treći su po broju medalja bili Kanađani, a četvrti Francuzi.

Naredne Paraolimpijske igre biće letnje i održaće se 2024. godine u Parizu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare