MLB: Jelić za pobedu, Dodžersi razbili Atlantu

Stacy RevereGetty Images Sport

Milvoki Bruersi i LA Dodžersi otvorili su pobedama MLB plej of. Bruersi, koje je ponovo predvodio magični Kristijan Jelić, u dramatičnom meču dobili su Kolorado u dodatnom iningu, dok su Dodžersi houm ranovima razbili Atlantu.

Uvod u „normalni“ plej of Nacionalne lige bio je spektakluaran i uključivao je taj-brejk mečeve u dve divizije i šokantni wild card meč, u kojem je Kolorado izbacio velikog favorita Kabse.

Rokizi su svoje dugo putovanje, koje je ove nedelje počelo u Los Anđelesu i Čikagu, nastavili u Viskonsinu, gde su pokazali duh koji ih je doveo do plej ofa.

Milvoki, koji je u taj-brejku pobedio Kabse na Rigli Fildu i izborio domaći teren sve do Svetske serije, igrao je sigurno i imao prednost 2:0 pre ulaska u poslednji ining. Heroj je kao toliko puta ove sezone bio ključnu ugrač, udarivši houm ran vredan dva poena u trećoj rundi. Najveća srpska bejzbol zvezda briljira ove sezone, pogotovo u završnici, kada je beležio neke rekorde i ozbiljan je kandidat za MVP nagradu.

Domaći menadžer Kreg Kaunsel računao je na svoj bulpen u nadi da će smiriti Kolorado, kome sigurno nedostaje svežina, jer su u wildcard rundi igrali 13 ininga i preko 4 sata.

Međutim, poslednja karika je popustila, klouzer Džeremi Džefriz je ne samo dozvolio rivalu da izjednači, nego ga je u igri zadržala pomoć kamera. Para i Holidej bili su na bazama kada je Čarli Blekmon udario dabl uz samu liniju, koji bi doneo jedanpoen i drugog trkača pomerio natreću bazu. Međutim, posle dugog pregledanja snimka, utvrđeno je da je lopta pala dva centimetra van terena. Blekmon je zatim pogodio ispravan singl i izborio poen. Zatim se Arenado žrtvovao sa punim bazama za izjednačenje, pre nego što je Džefriz izbacio još dva rivala i odveo meč u produžetku.

U desetom iningu Jelić je stigao na baze, a Met Musakas je poslednju šansu (dva strajka, dva igrača u autu) iskoristio da udari singl i omogući saigraču pobednički poen za konačnih 3:2.

U Los Anđelesu rezultat nije bio neizvestan. Brejvsima je odmah postalo jasno šta ih čeka. Majk Foltinevič je otvorio meč, ali je već njegovo treće bacanje Džok Pederson poslao na tribine. U dugoj i slavnoj istoriji Dodžersa do danas nikada prvi udarač u plej ofu nije udario houm ran (u istoriji je to učinilo samo šest igrača). Pederson je u regularnoj sezoni oborio rekord u broju startnih houm ranova (osam).

Foltinevičeva agonija se tu nije završila. Pri odlasku sa brdašceta on je nagazio faul-liniju, što se među sujevernim sportistima smatra najgorim mogućim predznakom. Jasno, već u sledećem iningu bacio je Maksu Mansiju za houm ran sa dvojicom na bazama, pa su Dodžersi hitro poveli 4:0. Mansi je u regularnoj sezoni imao 35 houm ranova, najviše među Dodžersima. Bacač debitant izašao je posle dva ininga sa dozvoljena tri udarca (od toga dva houm rana) i tri šetnje.

Na drugoj strani nije bacala prva pičerska zvezda lige Klejton Keršo (gledaćemo ga u petak), već Korejac Hjun-džin Rju, kojem je išlo toliko dobro, da se u jednom trenutku zabrojao, pa je krenuo na klupu posle dva, umesto tri izbačena rivala. Rju je za sedam ininga imao 8 strajkauta, nije prošetao nijednog igrača, nije primio poen i sve što je dao rivalima bila su četiri singla, bez pravog straha.

Dok je on još uvek bio u meču njegovi saigrači su postigli još jedan poen, Bred Brok je u šestom iningu dozvolio houm ran Enrikeu Ernandesu. U osmom iningu domaćin je stigao do konačnih 6:0, Dejvid Friz je udario lopticu, a Jasiel Puig otrčao po poen za kraj. Na kraju Atlanta je imala ukupno šest udaraca, a Dodžersi pet, ali je tim iz LA rutinski i ubedljivo pobedio.

Istorijski gledano, kada domaćin dobije prvu utakmicu u seriji na tri pobede, prolazi dalje u 75 posto slučajeva. Dodžersima je ovo bila šesta pobeda nad Atlantom u osmom meču sezone.

Mečevi broj 2 u obe divizijske serije Nacionalne igraju se već sledeće noći, u subotu se timovi sele, Kolorado i Atlanta su domaćini u nedelju i (ako treba) ponedeljak, a eventualne majstorice igraju se u sredu.

Američka startuje u petak, šampioni Astrosi dočekuju Indijanse, a na legendarnom Fenvej Parku počinje veliki derbi između Red Soksa i Jenkiza, koji se u plej ofu čeka više od decenije.