Montana: Poređenje Brejdija i mene? Nemoguće

NFL 24. jan 201915:53 > 15:59
Maddie Meyer/Getty Images

Ukoliko osvoji šestu Superboul titulu, Tom Brejdi će verovatno staviti tačku na dugogodišnju debatu o tome ko je najbolji kvoterbek u istoriji NFL, ali Džon Montana, njegov rival u borbi za to priznanje, kaže da je teško porediti igrače iz različitih era.

Montana, koji je osvojio četiri Superboula sa San Francisko 49ersima, istakao je da ne postoji pravi način za poređenje njega i Brejdija zbog toga koliko se američki fudbal promenio od njegovog povlačenja 1995. godine.

Povezano

To je gotovo nemoguće“, rekao je Montana, koji je neporažen u Superboulu, bez ijednog presečenog pasa, na pitanje da li postoji pravi način da se odredi ko je najbolji kvoterbek svih vremena.

Brejdi, koji će za deset dana predvoditi Nju Ingland Petriotse protiv Los Anđeles Remsa na 53. Superboulu, stalno ispisuje nove stranice istorije, tako da nijedan drugi kvoterbek nije ni prići njegovim brojevima.

Tokom karijere, Montana je bio poznat po tome što je u najtežim trenucima predvodio najsmelije akcije. U njegovo vreme, američki fudbal je bio mnogo grublji sport, a to je bilo vreme pre nego što su uverena pravila koja za cilj imaju da zaštite kvoterbekove od žestokih udaraca.

Drugačiji je osećaj kada stojite na terenu i znate da ćete biti udareni u lice, a potom bačeni na tle, ali i dalje uspevate da precizno bacite loptu. To su dve stvari kojih nema danas. Zbog toga, igra na tom nivou postaje lakša za kvoterbeka, omogućava vam dužu karijeru, pošto niste konstantno izloženi takvim udarcima, iz nedelje u nedelju“, naglasio je Montana.

Thearon W. Henderson/Getty Images

Legendarni kvoterbek priznaje da je američki fudbal i te kako uticao na njegovo telo, pa je tako morao na 21 operaciju, od toga četiri vrata i tri leđa. Povukao se sa 38 godina, ali sada kaže da bi produžio karijeru da su postojali znaci da će sport evoluirati na način kakav se igra danas.

Iako u avgustu puni 42 godine, to ne utiče na Brejdijevu efikasnost na terenu, a čak najavljuje da planira da igra još barem sezonu ili dve, iako ga svake godine šalju u penziju. Montana naglašava da razume šta pokreće kvoterbeka Petriotsa.

Kada bi svako mogao da igra u NFL, shvatio bi i ne bi postavljao pitanje zašto Brejdi i dalje igra. Kada se povučeti, veći deo života je pred vama. Ne možete da organizujete utakmicu sa bivšim igračima i nađete bilo kakvo uzbuđenje. Pokušao sam, ali ništa nije ni izbliza tako. Jedino što me je zanimalo je konjički sport, to je najbliže naletu adrenalina koji sam osetio kao kvoterbek“, otkrio je Montana.

Što se tiče predstojećeg Superboula, koji je zakazan za 3. februar, uz direktan prenos na Sport Klubu 1, Montana kaže da je ključ u mladom timu Remsa i pritisku koji će izvršiti na Brejdija.

Uprkos svemu tome, i dalje mislim da će Petriotsi pobediti, ne zbog iskustva, već jer još ne vidim tu odlučnost u Remsima. Izuzetno su dobar tim, biće sve bolji, ali nisam siguran da je došlo njihovo vreme“, rekao je Montana.