Šta Čikago Bersi mogu da dobiju za prvog pika?

NFL 20. feb 202417:07 3 komentara
Justin Fields
Gregory Shamus/Getty Images

Sezona je završena, a mnogi timovi već su se posvetili obavezama između dve sezone. Jedna od tih obaveza svakako je i draft, a pravo prvog pika imaju Čikago Bersi.

Pored prvog pika, kojeg su dobili iz ranijeg trejda sa Karolinom, Bersi imaju još jednog pika u prvoj rundi – devetog. Njega su zaslužili na osnovu plasmana.

Sama činjenica da imaju dva pika prve runde Čikago stavlja u zanimljivu poziciju. U gotovo svim anketama kao prvi pik figurira kvoterbek Kejleb Vilijams, a očekuje se da još bar dva kvoterbeka Džejden Denijels i Drejk Mej budu pokupljeni veoma rano.

Međutim, stoji i činjenica da Čikago Bersi već imaju kvoterbeka. I to mladog i perspektivnog. Džastin Filds je u nekoliko navrata na najvećoj sceni pokazao da može da bude veoma ubitačan „double threat“ kvoterbek. Sa druge strane pokazivao je i oscilacije, ali i to može da se donekle opravda činjenicom da diriguje timu koji je sve samo ne formiran.

Zbog toga pred Bersima stoji ozbiljan izbor. Ostati sa Fildsom, ukazati mu poverenje i da se jačaju ostale linije tima (a mora mnogo da se radi na tom polju). Ili uzeti momka za kojeg mnogi tvrde da će biti ozbiljan kvoterbek u narednih bar 10 godina. Možda u Čikagu razmišljaju da ne ponove scenario Mahoms, kada su Kanzas Sitiju dali pika, kojeg su oni iskoristili da draftuju čoveka koji im je u šest sezona doneo tri Lombardijeva trofeja.

Ukoliko se pak odluče da nastave sa Fildsom, što bi sa stanovišta kalkulacija uoči drafta bio daleko zanimljiviji scenario, postavlja se pitanje šta će Bersi raditi sa prvim pikom. Prva opcija je da draftuju sa prvog mesta igrača koji im treba i kojeg žele. Ipak, čini se da više mogu da dobiju ako trejduju prvog pika.

Jer Bersi već imaju devetog pika i s obzirom da bar pet od sedam ekipa koji su ispred njih, traže trajnija rešenja na poziciji kvoterbeka, vrlo je verovatno da bi tog igrača kojeg su zacrtali, mogli da draftuju i sa devete pozicije. A ta činjenica ozbiljno pojačava trgovački kapacitet.

Primera radi već se spekuliše da bi Bersi od samo drugoplasiranog Vašingtona u zamenu za prvog pika mogli da dobiju pika prve runde (drugi pik), dva pika druge i jednog pika treće runde. Od Nju Ingland Petriotsa koji su treći analitičari širom SAD procenjuju da bi Bersi mogli da dobiju pika prve runde (trećeg), pika druge (34. pik), pika prve runde za narednu sezonu i pika treće runde za 2026.

S obzirom da Čikago nema pika druge runde (ustupljen u trejdu Vašingtonu) opcija sa Vašingtonom postaje možda i najatraktivnija, s obzirom da Komandersi imaju dva pika druge runde i to prilično visoka – 36. i 40.

Nema sumnje da će generalnom menadžeru Čikaga Rajanu Polsu da se usija telefon do početka drafta u Detroitu 25. aprila, a ostaje da se vidi da li će znati da iskoristi ovako dobru priliku.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare