Kanzas Siti Čifsi odbranili titulu, Mahoms MVP

NFL 12. feb 20244:35 > 4:37 10 komentara
Patrik Mahoms Trevis Kelsi
REUTERS/Mike Blake

U Las Vegasu u Superboulu 58 Kanzas Siti Čifsi pobedili su posle produžetka San Francisko Fortinajnerse 25:22.

Na ovaj način Čifsi su postali prva ekipa, posle Nju Ingland Petriotsa 2005. koja je uspela da odbrani titulu. Patrik Mahoms je došao do trećeg Lombardijevog trofeja u samo šest godina koliko je starter i definitivno smo svedoci stvaranja nove velike dinastije.

Iako obe ekipe imaju prilično respektabilan napadački arsenal, odbrane su bile te koje su dominirale većim delom utakmice. Naročito se to odnosi na prvo poluvreme.

Prvi poeni postignuti su tek u drugoj četvrtini. Uradili su to Fortinajnersi za koje je Muni pogodio fild gol sa 55 jardi, što je u tom trenutku bila najveća distanca realizovanog fild gola u utakmici superboula ikada.

Imali su Čifsi odličnu šansu da dođu i do preokreta. Posle sjajnog pasa Patrika Mahomsa, došli su na devet jardi od end zone. Ali je u nastavku drajva Ajzea Pačeko izgubio loptu, tako da su i tom prilikom branioci titule ostali bez poena.

Prvi tačdaun viđen je četiri i po minuta pre kraja poluvremena. I morala je da se odigra trik akcija, da risiver Dženings baci pas Kristijanu Mekefriju, koji je posle hvatanja istrčao 21 jard za tačdaun i velikih 10:0.

Do poluvremena Čifsi su uspeli da se upišu na semafor. Herison Batker je pogodio fild gol za 10:3. Očekivao se energičan start Čifsa u drugom poluvremenu. Ali umesto toga Patrik Mahoms je bacio intersepšn. Srećom po ekipu Endija Rida, taj poklon Fortinajnersi nisu pretvorili u nove poene.

A prvi do poena u drugom poluvremenu došli su, i pored izgubljene lopte, ipak Kanzas Siti Čifsi. Kada već nije išlo do tada glatko kroz vazduh, odlučio je Patrik Mahoms da trči. I u dva navrata je uspeo da uzme prvi daun. Na kraju je obezbedio Herisonu Batkeru da pogodi fild gol sa 57 jardi, čime je smenio rekord Munija i smanjili su Čifsi na 10:6.

Delovalo je da Čifsi nemaju ofanzivni ritam, ali su do kraja treće četvrtine došli do preokreta. Fortinajnersi su napravili veliku grešku pri pantu Kanzas Sitija, izgubio je Meklaud loptu. Taj poklon Čifsi koriste, Mahoms baca tačdaun za Valdes-Skentlinga i Kanzas Siti na dva i po minuta pre kraja treće deonice vodi 13:10.

Međutim, ekipa Kajla Šenehena nije imala nameru da istakne belu zastavu. Već u narednom napadu, na početku četvrte četvrtine, postižu novi tačdaun. I to je bio Džuan Dženings, koji je bacio prethodno tačdaun za Mekefrija. Preokrenuo je San Francisko i poveo 16:13, ali je vođstvo moglo da bude i veće, pošto je Munijev pokušaj za ekstra poen blokiran.

Zbog tog propuštenog ekstra poena Kanzas Siti Čifsima bilo je dovoljno da u narednom drajvu postignu i fild gol kako bi izjednačili. Posle pogotka Herisona Batkera bilo je 16:16 na 5:46 do kraja utakmice. Fortinajnersi nisu popustili pod pritiskom. Organizovali su dobar drajv, postigli fild gol preko Munija sa 53 jarda i poveli 19:16 1:53 do kraja utakmice.

Što je sasvim dovoljno vremena za Patrika Mahomsa. I još jednom je pokazao da ta tvrdnja zaista stoji, s obzirom da je doveo Čifse na 11 jardi od end zone na 10 sekundi do kraja. Ipak, nisu Čifsi uspeli da dođu do tačdauna, pa su morali da se zadovolje fild golom i odluka je morala da padne u produžetku.

A tamo jesu prvi poentirali San Francisko Fortinajnersi, fild gol je pogodio Muni. Međutim, Mahoms se pitao, a on je odveo ekipu do tačdauna, koji je bacio nekoliko sekundi pre kraja Hardmenu za trijumf 25:22 i novo pisanje istorije.

Na kraju Patrik Mahoms je meč završio sa 333 prebačena jarda i 66 istrčanih, uz po bačen tačdaun i intersepšn. Tačdaune su hvatali Hardmen i Valdes-Skentling, ali Trevis Kelsi je, posle samo jarda u prvom poluvremenu, uhvatio čak 93 jarda. U poraženoj ekipi Brok Pardi je prebacio 255 jardi uz pas za tačdaun, prvo ime Fortinajnersa bio je definitivno Kristijan Mekefri sa 80 istrčanih i 80 uhvaćenih jardi uz tačdaun. A zapaženu rolu imao je i Dženings sa 42 uhvaćena jarda i uhvaćenim i bačenim tačdaunom.

Bonus video

Superboul 58: San Francisko - Kanzas Siti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare