„Hihante“ poveo Hjuston ka izjednačenju u Svetskoj seriji

Jose Altuve
Photo by Patrick Smith/Getty Images

Hjuston astrosi su pobedili u sredu Atlanta brejvse 7 : 2 u drugoj utakmici Svetske serije izjednačivši time ukupni rezultat u pobedama.

Utakmica je bila slična prethodnoj, samo što su uloge bile obrnute. Već u ranoj fazi meča Astrosi su napali pičera Atlante i u drugom iningu je već bilo 5 : 1 za domaćine. Kada su gosti drugi put odgovorili u petom iningu, odmah je u sledeća dva usledio odgovor.

Topla teksaska noć pod otvorenim krovom Parka „Minut mejd“ najviše je odgovarala omalenom Hoseu „Hihanteu“ Altuveu (2-5, dva poena i RBI). Po RBI i poen su upisali još Juli Gurijel, Hose Siri i Martin Maldonado. Majkl Brentli i Aleks Bregman su dodali po RBI, a Jordan Alvarez i Kajl Taker po poen. Gosti su prilično skromni bili na udaranju ove noći. Najbolji pojedinac je bio pretposlednji na udaračkom redosledu — hvatač Trevis D’Arno s houm ranom i dodatnim poenom, posle udarca Fredija Frimena.

Početni bacač Hose Urkidi (5,0; šest udaraca; dva zarađena poena; bez šetnji; sedam strajkautova) je upisao pobedu, dok je Maks Frid (5,0; sedam udaraca; šest zarađenih poena /pet dozvolio/; šetnja; šest strajkautova) ubeležio poraz. Meksikanac je uspeo dobro da dostavlja pozvane pičeve i preciznost mu nije ovoga puta bila veliki problem. Uglavnom je dobro kontrolisao meč. Pogrešio je nekoliko puta, a jednom je bio kažnjen zbog previsokog čejndžapa i to houm ranom. Iako naizgled imaju sličnu statistiku,

„Maksimusu“ je ključna kategorija (zarađeni poeni) mnogo gora. Bez obzira na to, početni bacač Brejvsa je barem izdržao pet ininga što je veoma važno za rotaciju bacača pogotovo jer je juče njihova glavna pičerska zvezda Čarli Morton udaljen iz ove serije posle slomljene fibule. Međutim, menadžer Atlante Brajant Snitker ga je očekivao barem ining više, ako ne i dva.

Kad je o menadžerima reč, u ovoj utakmici se jasno videlo odlično vođenje utakmice menadžera Hjustona Dastija Bejkera. Svaka njegova izmena bacača bila je odmerena i dala je dobre rezultate. Njegova odluka da Urkidi ne gleda i po treći put udarački redosled Atlante se isplatila, kao i to da Kristijan Havijer ne baca vrhu udaračkog redosleda u sedmom iningu već da to uradi Fil Mejton koji je napravi dva prilično lagana auta nad levorukim udaračkim zvezdama kao što su Fredi Frimen i Edi Rosario. Bejker je takođe zatvarača Rajana Preslija poslao ranije na teren kako bi se suočio s jačim delom udaračkog redosleda Brejvsa, a Kendala Grejvmena je ostavio da zatvara meč s poslednjom trojicom Atlantinih udarača.

Sada se serija seli u glavni grad savezne države Džordžije u kojem će biti odigrana tri meča zaredom počevši od petka. Po srednjoevropskome vremenu, sledeći meč nas očekuje u noći između petka i subote u 2.09.

Sledi detaljniji hronološki izveštaj:

Urkidi je meč počeo sa dva strajkauta, ali je zatim dozvolio dva singla Albisa i Rajlija, da bi na kraju strajkautovao i Solera. S druge strane, Frid je dopustio već prvom udaraču (Altuve) da napravi dabl, da bi posle dubokog auta Brentlija, Altuve našao na trećoj bazi. To je iskoristio Bregman žrtvujućom dubokom lopticom u polje upisavši sebi RBI (1 : 0). Docnije je izbačen Alvarez na prvoj bazi.

I u drugom iningu je Meksikanac počeo s dva brza auta (od toga jedan strajkaut), ali mu je D’Arno udario houm ran za izjednačenje (1 : 1). Posle dopuštenog singla Svonsona, početni bacač Astrosa je ipak završio lako sa Rosariom. Njegov kolega iz Atlante nije imao te sreće. Posle početnoga strajkauta, Frid je dozvolio Takeru singl, a zatim i Gurijelu, što je ovaj prvi iskoristio da dođe do treće baze. Sledeći udarač Siri je udario u plitak deo infilda, a odbrana Brejvsa nije uspela da napravi niti jedan aut i Taker je završio tako na kućnoj bazi (2 : 1).

Maldonado je potom izašao na udaranje i na treću lopticu je udario singl posle kojeg je Gurijel postigao poen (3 : 1), ali levi poljar Atlante Rosario je prilikom bacanja Maldonadove loptice napravio grešku što je iskoristio Siri da postigne poen (4 : 1), a Maldonado da dođe na drugu bazu. Posle izbacivanja Altuvea, Brentli je udario singl, a Maldonado uzeo poen (5 : 1). Frid je izbacio Bregmana docnije, ostavivši Brentlija na bazi.

U trećoj i četvrtoj devetini oba pičera su napravila jedan-dva-tri izmene. „Maksimus“ je izbacio sve udarače, od Bregmena u prošlom iningu, pa sve do početka šeste izmene.

Prve poteškoće posle dobrih bacačkih izmena je imao Urkidi koji je prvo dozvolio D’Arnou singl, potom napravio dva auta, ali ga je dočekao Frimen sa singlom koji je omogućio hvataču Brejvsa da postigne poen (5 : 2).

Menadžer domaćih Bejker nije želeo da se Urkidi suočava i treći put s udaračima Atlante te je u šestom iningu ubacio pomoćnoga bacača Kristijana Havijera koji je dozvolio dubl Soleru, ali je napravio tri lakša auta. U donjem delu te devetine ponovo su iskrsli problemi za Frida. Prvo je prošetao Alvareza, pa mu je Korea udario singl. Tako je i završio „Maksimus“ meč, s igračima na prve dve baze i bez autova. Dilan Li ga je zamenio i odmah su gosti imali šansu makar za dvostruki aut, ali odlukom Albisa napravljen je aut samo nad Koreom na drugoj bazi. Kazna je usledila vrlo brzo — Gurijel je udario RBI singl (6 : 2). Iako je i u ovoj situaciji Albis mogao da napravi dabl-plej i da završi izmenu, druga baza Brejvsa nije uspeo da iskontroliše lopticu. Za razliku od prvog puta, sada je Albisu zvanično upisana greška. Docnije su Gurijel i Taker napravili dvostruku krađu baza, ali je Li uspeo da izbegne dalju štetu.

Havijer je u sedmoj izmeni strajkautovo D’Arnoa, ali je prošetao Svonsona. To je bio znak za Bejkera da pošalje Mejtona na teren jer je usledio sam vrh udaračkog redosleda i to obojica levoruki udarači (Rosario i Frimen). Ispostavilo se da je to dobar potez bio jer je Mejton napravio dva lakša izbacivanja ostavivši Svonsona na bazi. U donjoj polovini ovog ininga, usledio je vrh udaračkog redosleda i za domaćine. Zato je menadžer Atlante Snitker ubacio svog bacača Drua Smajlija koji zvanično pripada startnoj rotaciji. Očekivalo se da će „Big Šuter“ barem dva ininga bacati, ali na prvi pič ga je dočekao Altuve sa houm ranom (7 : 2). Iako je docnije dozvolio jedan dabl (koji je kasnije pretvorn u igrača na trećoj bazi), kao i jednu šetnju, Smajli je izašao iz ove izmene „samo“ s početnim houm ranom. Svakako, napravio je mnogo problema tako da je ovo za njega bio kraj.

U osmom iningu je za Astrose nastupio Presli koji obično zatvara mečeve. Međutim, u ovoj izmeni su na red došli jači udarači tako da je Bejker ipak odlučio da svog zatvarača ranije ubaci, dok bi za deveti ining odabrao nekog drugog iz bulpena. To je bilo plodotvorno jer je sigurni Presli prošetao samo Albisa na početku izmene, ali je posle napravio tri auta zaredom. Snitker je takođe kalkulisao i videvši da je ova utakmica manje-više izgubljena, poslao je manje afirmisanog Kajla Rajta koji je poslednji put bacao u junu ove godine. Međutim, Rajt je napravio prilično siguran jedan-dva-tri ining i to sve sa strajkautovima, a bacio je svega 12 pičeva.

Grejvman je izašao da zatvara utakmicu i to je olako uradio jedan-dva-tri iningom.

Komentari (0)

Vidi sve komentare