Trijumf Kine na Svetskom kupu u snukeru

Scott Heavey, Getty Images Sport

U finalnom meču Svetskog kupa koji se održao u kineskom gradu Vusiju, selekcija Kine “A“, u sastavu Ding Đunhuji i Lijang Venbo, pobedila je Englesku koju su predstavljali Džad Tramp i Beri Hokins rezultatom 4:3.

  Kineski dvojac je tako ponovio uspeh iz 2011. godine, a pored pobedničkog trofeja njima je pripala i novčana nagrada od 154.000 funti.

Kina je inače jedina zemlja učesnica Svetskog kupa koja nastupa sa dve selekcije. „B” selekciju ove zemlje činili su u Žu Juelong i Jan Bingtao. 

Bolje otvaranje finalnog meča imali su Englezi i poveli sa 3:1, došavši tako na samo jedan frejm od trijumfa. Tada je usledio potpuni preokret Kineza. Prvo je Ding osvojio peti frejm brejkom od 69 poena, da bi u duelu dublova, ubacivanjem poslednje plave i roze kugle Lijang Venbo odveo ovaj meč u poslednji frejm, što je značilo novi okršaj Dinga i Džada Trampa.

Kinez je nanizao brejk od 59 poena, ali je neočekivani promašaj omogućio Englezu da se vrati za sto. Svetski broj četiri je uspeo da osvoji samo četiri poena, pre nego što je promašio daleku crvenu kuglu.

Ding je tu grešku iskoristio i na kraju osvojio odlučujući frejm za trijumf u ovom finalnom susretu.

Svetski kup u snukeru ima za cilj promociju ovog sporta širom sveta. Format takmičenja je takav da omogućava svim gledaocima zanimljive mečeve. Pored učešća najboljih igrača sveta na ovom takmičenju se pojavljuju i igrači koji nemaju status profesionalaca i tako dobijaju priliku da se takmiče protiv nekih od najzvučnijih imena ovog sporta.

Ove godine iznenađenje turnira je bio plasman Tajlanda u polufinale, a odlične partije pružile su i selekcije Irana, Belgije i Brazila. Trijumfom Dinga i Venboa dominacija Kine na ovom takmičenju se nastavila jer su pre dve godine njihovi sunarodnici Ju Žuelong i Jan Bingtao osvojili trofej.