Novi sistem hendikepa za veću popularnost golfa

Vesti golf 22. feb 201814:53 > 14:55
agencija SEM

Golf je sport koji iz godine u godinu privlači sve više igrača, a oni koji ga vode doneli su nova pravila koja će omogućiti kontinuirani rast u bliskoj budućnosti.

Način na koji će golferi širom sveta računati svoje hendikepe biće u potpunosti promenjen u sistem koji su razvili jedan od najstarijih golf klubova na svetu R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews) i Golf asocijacija Sjedinjenih Država. Glavne karakteristike tog sistema, koji će stupiti na snagu 2020. godine, osmišljene su da bi svi golferi imali konstantan pregled svojih igračkih sposobnosti.

Novi Svetski hendikep sistem (WHS) objedinio je u jednom sve sisteme koji su do sada funkcionisali posebno, a ima ih šest. U pitanju su australijski, britanski i irski, evropski, južnoafrički, argentinski i američki.

– Duže vreme smo mogli da čujemo golfere da kažu: ’Nisam dovoljno dobar da bih imao hendikep’ ili ’Ne igram dovoljno da bih imao hendikep’. Želimo da donesemo prave odluke da bi golf privukao još više igrača, a i postao društvena igra. Uzbuđeni smo što ćemo napraviti još jedan važan korak, zajedno sa modernizacijom pravila golfa, da bismo omogućili pravi put ulaska u sport, golf učinili razumljivijim, ali i od njega napravili sport u kojem svi mogu da uživaju – rekao je Majk Dejvis, prvi čovek Golf asocijacije Sjedinjenih Država.

Novi sistem će imati fleksibilnost u formatima igre, pa će i takmičarske i rekreativne runde biti računate za hendikep, da bi on bio slika potencijalnih sposobnosti igrača. Promenjen će biti i minimalni broj rezultata koji će biti potrebni da bi se dobio novi hendikep, a preporuka je da to budu rezultati na ukupno 54 rupe, bilo da su u pitanju takmičenja na devet ili 18 rupa. Nacionalnim i regionalnim asocijacijama je data mogućnost da odrede drugačiji minimum pod svojim okriljem.

agencija SEM

Konstantan hendikep može da se prenosi sa terena na teren, iz zemlje u zemlju, a uz to postoji mogućnost računanja prosečnog hendikepa u kojem će se gledati najboljih osam od poslednjih 20 rezultata. Na taj način će moći da se izoluju rezultati na problematičnom terenu ili u lošim vremenskim uslovima, što bi generalno moglo da utiče na prosek golfera.

Da bi se došlo do Svetskog hendikep sistema sprovedeno je istraživanje u 15 zemalja širom sveta, a čak 76 odsto ispitanika mu je dalo podršku. Od preostala 24 odsto, samo dva odsto ispitanika je bilo potpuno protiv uvođenja novog sistema, a ostali su bili voljni da razmotre njegove koristi. Sve to je praćeno serijom sastanaka na kojima je preko 300 golfera i golf zvaničnika dalo povratne informacije o svim odlikama novog sistema.

Principi novog sistema su fokusirani na tri glavna cilja – ohrabriti što više golfera da dođu do hendikepa i potom ga zadržati; omogućiti golferima različitih sposobnosti, pola i nacionalnosti da prenose svoj hendikep na bilo koji teren širom svetu i takmiče se na istom nivou sa ostalima; i sa velikom pouzdanošću nagovestiti kakav rezultat je golfer sposoban da ostvari na bilo kom terenu, igrajući u normalnim uslovima.