'Kenguri' prizemljili 'Orlove' na SP

Hokej 28. apr 201823:42 > 23:43
Savez hokeja na ledu srbije, ivica veselinov

Hokejaši Srbije poraženi su u penal seriji u četvrtom kolu Svetskog prvenstva Divizije dva grupe A u Tilburgu od Australije 5:4 (1:2, 1:0, 2:2, 0:0, 3:2).

Posle poraza od Holandije i dana pauze delovalo je da su oklopnici Srbije napunili baterije i spremno ušli u odlučujući duel za drugo mesto na šampionatu. Disciplinovano i organizovano počeli su meč sa Australijom, a uhodani sistem doneo je vođstvo u petom minutu.

Pavle Podunavac je posle brze kontre kada je srpska reprezentacija imala čak dva igrača više na ledu zatresao mrežu ‚Kengura‘. Nastavili su srpski hokejaši sa dobrom igrom i napadima i u 15. minutu posle isključenje Roberta Maloja iskusni Nemanja Vučurević je iskoristio dodavanje Marka Sretovića za vođstvo 2:0.

I kad su svi pomislili da je dobro počelo, samo 43 sekunde posle gola Vučurevića, Lijam Vebster spakovao je pak iza leđa Arsenija Rankovića i smanjio prednost na 2:1.

U prvoj trećini ‚Orlovi‘ su bili mnogo agresivniji i ubedljiviji od protivnika o čemu jasno govori odnos šuteva 14:4, drugi deo doneo je egal igru i gol Australijanaca za izjednačenje u 27. minutu.

Poslednji period počeo je dominacijom ‚Kengura‘, pa je Ranković posle samo 64 sekunde ponovo vadio pak iz mreže. Meloj je doneo prvo vođstvo Australijancima, a na 4:2 povisio je Armstrong pet minuta kasnije.

Nisu se predavali oklopnici Srbije, nastavili su sa opsadom gola Entonija Kimlina, pa je Sretović upisao drugi gol na šampionatu i dao nadu da meč može u produžetak. Borbu za drugo mesto osigurao je Petar Novaković samo 10 sekundi pre isteka 60. minuta.

Ranković je u nastavku tri puta spasao mrežu, ali je i Kimlin ostao nesavladan posle pet minuta i četiri pokušaja hokejaša Srbije da dođu do treće pobede na šampionatu. A onda je usledila drama u penal završnici.

Po dva paka u svakoj mreži u prve dve serije, pa dve maestralne odbrane Rankovića, ali je i Kimlin zaustavio projektile Mirka Đumića i Dominika Crnogorca. Odlučujuća peta serija donela je pobedu ‚Kengurima‘ jer je pak Marka Brkušanina zaustavljen na gol liniji, a Bo Tejlor je u drugom pokušaju u duelu jedan na jedan bio precizan.

U nedelju, u poslednjem kolu, hokejaši Srbije igraju protiv starih znanaca Islanđana koje su prošle godine u Rumuniji savladali 6:0, ali bez obzira na rezultat utakmice ‚Orlovi‘ su osigurali treće mesto i bronzanu medalju na šampionatu.