Dalas ipak gleda samo jedno veliko finale, Oilersi pobedili

Hokej 3. jun 20247:34 0 komentara
Codie McLachlan/Getty Images

Mnogo bi i bilo teksaškom gradu da uz Meverikse imaju i Starse u borbi u velikom finalu. Za Stenlijev trofej ove godine će se protiv šampiona Istoka Floride kao šampion zapada boriti Edmonton koji je dobio seriju protiv Dalas Stara 4-2.

Edmonton je dobio poslednji meč u seriji 2:1, a u dobroj meri je ključ za pobedu bio golman kanadskog tima Stjuart Skiner. On je imao 34 odbrane, a da stvar bude važnija primio je jedini gol tek polovinom treće trećine. Starsi su se pošteno istrošili do tog trenutka i nisu uspeli da iza tog gola nađu dovoljno vremena da izjednače.

Jedini strelac za Dalas je bio Mejson Marčment.

Inače Edmonton je na vreme davao svoje golove. Konor Mekdejvid je već posle četiri minuta doneo prednost Edmontonu, a Zek Hajman je svojim 14. golom u plej-ofu povisio na 2:0 tokom prve trećine. Koliko je bio ovo čudan meč i koliko je bila važna uloga golmana Edmontona pokazuje podatak da su Oilersi dobili meč sa svega deset šuteva u okvir gola protivnika. Niko nije dobio meč sa manje šuteva još od 1990. godine u plej-ofu.

U velikom finalu protivnik će biti Panteri sa Floride. Oilersi će putovati u grad Sanrajz odakle je njihov sledeći protivnik, a zanimljivo je da je to najveća razdaljina između dva grada koja daju finaliste Nacionalne hokejaške lige ikada. U svojoj 52 godine dugačkoj istoriji franšiza iz Edmontona je pet puta osvajala Stenlijev kup i to osamdesetih kada su imali veliku dinastiju. Florida je tim daleko skromnije istorije i postoji tek 31 godinu, a za to vreme su jednom bili u NHL finalu (prošle sezone izgubili od Vegasa) i imaju jedan trofej predsednika.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!