Finci posle preokreta objedinili krune

Hokej 29. maj 202223:25 0 komentara
Martin Rose, Getty Images

Posle prve osvojene zlatne olimpijske medalje Finska je na svom ledu osvojila i titulu svetskog šampiona, pošto je u finalu Svetskog prvenstva pobedila Kanadu posle produžetka 4:3 i na taj način objedinila dve najvažnije reprezentativne titule.

Spektakularan meč odigran je u Tampereu. Sa jedne strane olimpijski šampion i domaćin, a sa druge branilac svetskog trona Kanada. I utakmica je apsolutno opravdala očekivanja.

Kanada je povela golom Kozensa na isteku četvrtog minuta. To je bio jedini gol u prvoj deonici. U drugoj nije bilo golova, ali u trećoj kreće veliki preokret Finske. Granlund je u roku od 100 sekundi sa dva gola, na isteku 46. minuta doneo potpuni preokret. Kada je na šest minuta do kraja Armia povisio na 3:1, maltene je krenulo slavlje domaće publike.

A onda neverovatan finiš Kanade. U samo 48 sekundi postigli su dva gola, preko Vajtklauda i Komtoe i minut i po pre kraja došli do izjednačenja. Ostalo je 3:3 do kraja i otišlo se u produžetak. Tamo je uloga junaka pripala Maninenu, koji je na isteku sedmog minuta zatresao mrežu i doneo zlato Fincima. Svetsko zlato čekano tri godine.

Treće mesto i bronzanu medalju osvojila je Češka, koja je ubedljivo savladala SAD 8:4.