SP: Kanada se pridružila Švajcarskoj

Hokej 19. maj 202223:30 0 komentara
Rich Lam/Getty Images

Aktuelni svetski šampion Kanada došla je i do četvrte pobede na Svetskom prvenstvu u Finskoj. Selekcija Javorovog lista savladala je Kazahstan 6:3 i došla na deobu prvog mesta Grupe A.

Kanađani nisu tako lako uspeli da slome žilavu reprezentaciju Kazahstana. Šta više, dva puta su gubili, a golove za Kazahstan postizali su Petjuhov u trećem i Šestakov u 13. minutu. Ipak, oba puta Kanađani su imali spreman odgovor i to oba puta u praktično sledećim napadima. Prvo Kozens za 1:1, a potom Baterson za 2:2.

Nije to bilo sve u prvoj trećini. Kanada je uspela da preokrene, pošto je u 18. minutu Lauri iskoristio čoveka više i na prvi odmor favorit odlazi sa 3:2. U drugoj deonici viđen je samo jedan gol. Postigao ga je Severson za dupliranje prednosti Kanade – 4:2.

Ipak, u 48. minutu Savitski donosi nadu da bi Kazahstanci mogli do velikog iznenađenja, pošto smanjuju na 4:3. Ipak, Kozens je sa još dva gola rešio pitanje pobednika i postavio konačan rezultat 6:3.

U ovoj Grupi A minimalnu pobedu zabeležila je Nemačka protiv Danske 1:0.

Što se tiče Grupe B pobede su zabeležile SAD protiv Velike Britanije 3:0 i veoma važnu Češka protiv Letonije. Slavile su Knedličke  5:1 i ušle u četiri, mesto koje vodi u četvrtfinale.