Švajcarci izbacili Kanadu za finale SP

Hokej 25. maj 202421:36 0 komentara
Kanada ŠVajcarska
REUTERS/Eva Korinkova

U finalu Svetskog prvenstva u Češkoj igraće domaćin i Švajcarska. Česi su u polufinalu bili ubedljivi protiv Švedske 7:3, dok je Švajcarska bila bolja od Kanade posle boljeg izvođenja penala.

Švajcarskoj je ovo četvrti plasman u finale, prvi od 2018. Ali još nema zlatnu medalju i možda je ovo šansa.

Sajdžije su mogle i ranije da obezbede plasman u finale. Vodile su protiv prošlogodišnjeg svetskog šampiona 2:0 golovima Fijale i Niderajtera u prvoj trećini. Tanev je smanjio na 2:1 šest minuta pre kraja druge trećine. Švajcarci su minimalnu prednost uspešno čuvali sve do dva minuta pre kraja.

A onda je Tavareš iskoristio igrača više i doneo izjednačenje i produžetak. U produžetku nije bilo golova, pa je odluka pala sa penala. U prve tri serije i jedni i drugi iskoristili su tek po jedan penal. Pauer je promašio penal i u četvrtoj seriji, ali je Andrigeto pogodio za Švajcarce. Kozens je imao priliku da izjednači, međutim nije iskoristio penal, tako da su Švajcarci ostvarili ogroman uspeh.

Protivnik u finalu biće im domaćin Češka. Knedličkama je ovo prvo veliko finale još od 2010. kada su objedinili olimpijsko i svetsko zlato. I to su izborile plasman u borbu za titulu u velikom stilu, pobedom nad Švedskom 7:3.

Tri krune su vodile 1:0 i 2:1 golovima Johansona i Petersona. Međutim, Česi su oba puta odgovorili preko Kubalika i Kamfa. Na kraju prve trećine bilo je 2:2, a posle devet minuta druge 5:2 za domaćina. Kase, Nečaš i ponovo Kubalik bili su strelci. Erikson je do kraja trećine smanjio na 5:3 i doneo kakvu, takvu nadu Skandinavcima pred poslednjih 20 minuta.

A u njima Sedlak sa dva gola rešava sve dileme i obezbeđuje Knedličkama veliko finale, posle zaista dugo vremena. Borba za titulu zakazana je za nedelju.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!