Slađana Erić za SK: Svašta pišu, ali u Izraelu je bezbedno

Odbojka 22. apr 202411:34 4 komentara
Privatna arhiva

Nekadašnja srpska reprezentativka završila još jednu sezonu, iako će uskoro napuniti 41 godinu poručuje da će nastaviti karijeru.

Završila je Slađana Erić još jednu uspešnu sezonu, ovoga puta u Makabi Hafi. Igrala se odbojka u Izraelu, iako je situacija prilično napeta, na kraju srpska odbojkašica je sa svojim timom poražena u finalu plej-ofa od Makabi Ašdoda. Prethodno je osvojila nacionalni Kup Izraela.

– Kad sam napustila Spartak, razmišljala sam i o prekidu karijere. Dobila sam potom poziv od Tom Logan, nekadašnje američke reprezentativke, koja je postala trener Makabi Haife. Poznajemo se još iz vremena kad smo zajedno igrale u Volero Cirihu, kazala mi je da mogu samo ja da pomognem ekipi. I naravno, garantovala mi je bezbednost u Izraelu – kazala je u razgovoru za Sport klub Slađana Erić, koja je uz osmeh dodala:

– Bila sam jedan od najboljih igrača lige, i dalje sam dobra, iako punim 41 godinu. Čini mi se da imam više volje i želje od dupl mlađih igračica.

Privatna arhiva

Poteglo je to novu temu, kako Slađana sa tolikim iskustvom gleda na nove generacije odbojkašica u Srbiji.

– Kod mene tri stvari ne postoje, ne želim da ih čujem, a to su „neću“, „ne mogu“ i „ne želim“. A kod mlađih generacija često je takav slučaj, iako su tek zakoračile u profesionalne vode misle da su već velike igračice. Sve je skroz drugačije, ali morate da znate da je nas na primer trenirao Zoran Terzić. Bili smo kao mala vojska, naučili još sa 16 godina šta je poštovanje, kako treba da se ophodimo prema treneru, a sada je poštovanja sve manje. Takve trenere zovemo „starom školom“, a sada ne smete ni da podviknete na igračice. Žao mi je što su se neke stvari poremetile, ali lično ista sam kao i pre 20 godina.

Igrala je Slađana u brojnim klubovima, u raznim zemljama, ali je želela da istakne i period proveden u Vizuri.

– Sjajna generacija, bila sam kapiten svim tim devojčicama i ponosna sam na njih. Mnogo mi je žao što se taj klub ugasio, na taj način i srpska odbojka je mnogo izgubila.

Starsport

Na pitanje gde joj je tokom karijere bilo najlepše, Slađana je morala malo da razmisli, ali je brzo dala odgovor.

– Neka bude turski Galatasaraj i Kina, pre svega zbog vrhunskog nivoa odbojke.

Ima sjajni srednji bloker i za čime da žali u karijeri.

– Naravno, to je 2006. godina i Svetsko prvenstvo u Japanu, gde je naša reprezentacija osvojila bronzanu medalju. Tada smo se prvi put na velikom takmičenju popele na podijum, ostalo je istorija. Bila sam deo te ekipe, trebalo je da putujem u Japan, ali me je u tome sprečila povreda. Na početku, niko nije očekivao tako visok domet, ali sam bila sve vreme na telefonu, u kontaktu sa devojkama. Već posle prve, druge utakmice, osetila se velika želja za pobedom i osećaj da ekipa može daleko. A posle prolaska grupe, znali smo da će reprezentacija uzeti medalju.

Guliver

Iako ima šta da zameri mlađim igračicama, Slađana Erić ističe da je ponosna na srpsku reprezentaciju.

– Ova generacija će vladati još dugo. Ono najbitnije, Srbija svake godine izbacuje novog bisera, sada su tu Uzelac, Kurgatić… I klupska odbojka je mnogo jača u Srbiji, pojavili su se novi klubovi, dosta starijih i iskusnijih igračica se vraća u Srbiju. U moje vreme igrale smo u nekim trenucima samo za „hranarinu“, a sada mogu da se dobiju dosta dobri ugovori.

Vratimo se na Izrael i na trenutnu situaciju u toj zemlji. Velike su tenzije na Bliskom istoku, posebno posle međusobnog granatiranja Izraela i Irana.

– Jeste bilo napeto kad je Iran napao Izrael, ali su me i tada svi ovde uveravali da će sve biti u redu i da će rakete koje su letele ka ovoj zemlji biti srušene. Tako je i bilo, a mogu da potvrdim sa lica mesta da ovde ljudi ne žive po skloništima i da je bezbedno.

Stigla je Slađana Erić i da se našali.

– Rekla sam im da sam ceo život u ratu, a tek sada vide karakter nas Srba, vide da se ne bojimo, drago im je da u ekipi nemaju nekog ko je paničar. Ali, iskreno, sada već želim da idem kući. Izgubile smo od Ašdoda u borbi za titulu, ostaje veliki žal. Rekla sam ranije da se opraštam kad osvojim titulu, tako da ću morati da nastavim još najmanje jednu godinu.

Hoće li to biti u Izraelu, Srbiji ili nekoj trećoj zemlji?

– Ne znam kakvo će stanje biti u Izraelu, ipak je velika neizvesnost sada što se tiče sporta. Ima vremena do avgusta, rado bih se vratila ovde, ali… Ne isključujem ni igranje u Srbiji, znam da su mi ovde uvek vrata otvorena. Ko zna, možda opet odem negde preko, lepo je živeti na moru – suzila je odmah Slađana izbor destinacija na kojima bi mogla da nastavi bogatu karijeru, tokom koje je nastupala za Crvenu zvezdu, Albi (Francuska), Volero Cirih (Švajcarska), Mursiju (Španija), Modenu (Italija), Galatasaraj (Turska), Kolubaru, Vizuru, Jedinstvo (BiH), TENT, Saratov (Rusija), Liaoning (Kina), Ub, Spartak i Makabi Haifu (Izrael).

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare