Zašto bodovi iz meča protiv Kube vrede duplo za Srbiju?

Odbojka 10. jun 202413:08 11 komentara
FIVB

Orlovi će najvažniji meč u sezoni odigrati na startu trećeg vikenda Lige nacija protiv Kube u Ljubljani.

Srbija je na turniru drugog vikenda Lige nacija u Otavi odigrala znatno bolje nego što je to bio slučaj u Rio De Žaneiru. Ostvarili su Orlovi i dve pobede u četiri meča, bili su bolji od Holandije (3:0) i Kanade (3:1).

Bliži se EURO 2024!

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

U tom istom razdoblju, direktan i najveći konkurent za plasman na Olimpijske igre, selekcija Kube imala je skor od jednog trijumfa, protiv Francuske, i tri poraza. I stanje na rang listi FIVB, koja je merodavna za raspodelu poslednja četiri mesta na Olimpijskim igrama, sada je u korist ekipe koju sa klupe predvodi Igor Kolaković.

Srbija ima blagu prednost, trenutno je deveta sa 251,55 bodova, Kuba je u blagom zaostatku (250,64). U konkurenciji je još Holandija (217,38), ali je njihov zaostatak prilično veliki i gotovo da nemaju šanse.

Napomena: Zelenom bojom su označene selekcije koje su se već plasirale na Olimpijske igre, plavom bojom je označen domaćin turnira Francuska, ljubišastom selekcije koje su trenutno na mestima koje vodi na turnir u Parizu, a žutom najbolja afrička selekcija, koja će takođe igrati na OI.

Od selekcija koje se nisu plasirale na Olimpijske igre, gotovo je sigurno da će u Parizu nastupati još Italija, Argentina i Slovenija, kao i Egipat, koji je najbolja afrička selekcija na rang listi, a biće predstavnik ovog kontinenta.

Dilema je dakle samo jedna, Srbija ili Kuba, ako tome dodamo da su šanse Holandije zaista mizerne. Sve će biti odlučeno na turniru trećeg vikenda Lige nacija, u Sloveniji, u hali „Stožice“ igraće između ostalog i Kuba i Srbija.

Žreb je još ranije odredio da se upravo ove dve selekcija sastanu prvog dana turnira u Ljubljani, taj duel zakazan je za 19. jun od 16,30 časova. I vredeće duplo, s obzirom na to da će jedna selekcija osvojiti, a druga istovremeno izgubiti poene za rang listu.

Poznato je i koliko. U svakom slučaju pobednik ovog duela stekao bi veliku, ne i nenadoknadivu prednost. Ali, ukoliko bi neka od selekcija slavila maksimalan trijumf, to bi verovatno bio i odlučujući korak ka plasmanu na Olimpijske igre.

FIVB

Pobeda od 3:0 u tom meču Srbiji bi donela 9,95 bodova, isto toliko oduzela Kubancima. Dakle, ubedljiv trijumf Orlova značio bi da su razliku u odnosu na Kubu povećali za čak 19,90 bodova!

Isto tako, ona najgora opcija u vidu maksimalnog poraza, skupo bi koštala Srbiju, Kuba bi profitirala za 20,10 bodova! Jedno je sigurno, duela sa Kubancima biće jedan od najvažnijih za ovu generaciju momaka u plavim dresovima. Iako su toliko toga prevalili preko glave u nacionalnom timu.

Činjenica je isto tako da je Srbija poslednji put na Olimpijskim igrama učestvovala u Londonu 2012. godine, a da ih potom nije bilo u Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2020. godine. Pauza je zaista preduga…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare